Żurek

Na temat żurku rozpisywałam się w poprzednim poście, kiedy tłumaczyłam Wam jak zrobić zakwas. Teraz więc ograniczę się jedynie do zdjęć, kilku dodatkowych porad i samego przepisu.
Składniki na żurek z jajkiem i kiełbasą:
( wersja podstawowa )
  • 1 litr domowego zakwasu
  • 2 – 2,5 litra wywaru warzywnego
  • 500 g wędzonej kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • ząbek czosnku
  • kilka ziemniaków
  • 2 listki laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 suszone podgrzybki lub prawdziwki
  • pieprz, sól,

Pokrojoną kiełbasę i cebulę usmaż na patelni, a następnie dodaj do wywaru warzywnego. Gotuj na wolnym ogniu, dodaj suszone grzybki, przyprawy, posiekany czosnek i talarki marchewki. Ziemniaki pokrój w kostkę i również dodaj do zupy. Kiedy ziemniaki całkiem zmiękną – zupę zalej zakwasem ( nigdy wcześniej! ) i gotuj jeszcze kilka minut, dopraw do smaku. Podawaj na gorąco z jajkiem ugotowanym na twardo, ewentualnie z pieczywem. Smacznego!
***
Ponadto:
  • żurek można przyprawić majerankiem
  • śmietana dodaje zupie wspaniałego smaku i gęstości
  • gęstość żurku można regulować dodając, lub nie, mąkę, która osiada na dnie zakwasu
  • można dodać do zupy odrobinę chrzanu
  • większe kawałki kiełbasy, np. białej, można dodać pod koniec gotowania żurku i zjeść osobno jako „mięsną wkładkę”
  • zamiast kiełbasy można ugotować zupę np.na wędzonym boczku, żeberkach lub golonce ( jednak żurek na golonce jest dość tłusty)
  • żurek również wspaniale smakuje z odsmażanymi ziemniakami
  • można całkiem zrezygnować z ziemniaków i ugotować żurek do picia, z kawałkami mięsa
  • zakwas zawsze wlewamy na końcu! – w przeciwnym wypadku ziemniaki nie zmiękną w kwaśnej zupie

English version:

Ingredients for soup with egg and sausage:
(Basic version)

  •      1 liter home sourdough
  •      2 – 2.5 liters vegetable stock
  •      500 g smoked sausage chopped
  •      1 medium onion finely chopped
  •      1 carrot
  •      clove of garlic
  •      some potatoes
  •      2 bay leaves and 3 grains allspice
  •      3 dried boletus
  •      pepper, salt,

Fry the sausage until gold, add the onions and cook about 5 minutes. Then add the vegetable stock. Bring to a simmer, add the dried mushrooms, spices, chopped garlic and carrot slices. Potatoes cut into cubes and add to the soup. When potatoes are tender – add the sourdough (never before!) and cook a few minutes, season to taste. Serve hot with cooked hard-boiled egg, or with bread. Enjoy!

***

  •      soup can be seasoned with marjoram
  •      you can add some sour cream to get a wonderful flavor and density
  •      you can add the flour, which settles on the bottom of the leaven – soup will be more dense and rich
  •      you can add to the soup a bit of horseradish
  • sourdough always pour at the end! – otherwise it does not soften the potatoes in sour soup
About these ads

7 thoughts on “Żurek

  1. Pingback: Domowy zakwas na żurek | P2M365.com

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s