Deser ryżowy

Jest sennie i spokojnie. Pies pochrapuje razem ze swoim Panem w trakcie poobiedniej drzemki. Na dworze pada, już raczej wiosenny, ciepły deszcz. Okolica opustoszała, jak zwykle w niedzielę. W taki dzień nie może zabraknąć deseru, takiej małej słodkiej zachcianki…

Deser ryżowy z suszonymi owocami, jabłkiem i kokosem

  • 1 szklanka płatków ryżowych
  • 3 szklanki mleka
  • 2 – 3 łyżki brązowego cukru
  • pół szklanki suszonych owoców
  • 1 jabłko
  • 2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 – 2 cm laski cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka plasterków suszonego kokosu do przybrania
  1. Suszone owoce zalej wrzątkiem i odcedź po kilku minutach. Jabłko obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój na małe kawałki.
  2. Płatki ryżowe zalej 2 szklankami mleka, dodaj cynamon i gotuj kilkanaście minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  3. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką kukurydzianą i dodaj do gotującego się ryżu.
  4. Dodaj resztę składników: cukier, cukier waniliowy, owoce. Pod koniec gotowania dodaj także kawałki jabłka, usuń natomiast laskę cynamonu.
  5. Kiedy ryż będzie miękki, zdejmij rondelek z ognia i podziel deser na 4 miseczki. Udekoruj plasterkami kokosa. Najlepszy na ciepło, smacznego!

About these ads

12 thoughts on “Deser ryżowy

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s