Rosemary cake

To wszystko przez tę wiosnę, która nie może się zdecydować. Podobno na dobre rozgościła się we Włoszech, a u nas – jest, a jakoby jej nie było. Jedyne, co naprawdę wiosenne, to to męczące przesilenie. Ogólne lenistwo, brak energii do życia i wkurzenie na wszystko, co się rusza i co jest.

Nie miałam ostatnio pomysłów na nowe posty. Przeglądając inne strony, blogi, na nic nie miałam ochoty. Wydawało mi się, że wszystko już zostało ugotowane, upieczone, podane na 1000 różnych sposobów i sfotografowane na milion innych. Aż do wczoraj, kiedy znalazłam przepis na to ciasto. Po pierwsze – bo ciasto. Po drugie – bo uwielbiam rozmaryn. A po trzecie – bo byłam bardzo ciekawa, jak to połączenie może smakować. Teraz już wiem, że się myliłam – jest jeszcze lepsze, niż się spodziewałam. Jest mięciutkie i wilgotne, w sam raz słodkie, w sam raz kwaskowe, a przede wszystkim cudownie rozmarynowe! I teraz słońce jakby jaśniej świeci… Pozdrawiam Was serdecznie :)

Rosemary cake – ciasto cytrynowe z rozmarynem

  • 120 g masła
  • 175 g cukru
  • 2 jaja
  • 175 g mąki do ciasta ( self raising* )
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu, lub 1/2 łyżki rozmarynu suszonego
  • 4 łyżki mleka
  • 175 g cukru pudru
  • sok z 2 cytryn

*  self – raising flour to mąka , która zawiera już proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jeśli nie macie takiej, to możecie użyć zwykłą mąkę pszenną 
i dodać około 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1/2 łyżeczki sody.

  1. Rozgrzej piekarnik do 180° C.
  2. Przy pomocy miksera ubij masło z cukrem na białą, pulchną masę.
  3. Dodaj mąkę i jaja – mieszaj dalej aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Dodaj rozmaryn i 4 łyżki mleka, aby ciasto nie było zbyt gęste, wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki.
  6. Piecz około 40 minut, lub do suchego patyczka ( mnie to zajęło około 10 minut dłużej ).
  7. Pozostaw ciasto w foremce do wystygnięcia.
  8. Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny tak, aby powstał gładki, biały syrop. Polej nim wierzch przestudzonego ciasta. Pokrój na kawałki i serwuj z kawą lub lodami – smacznego!

Przepis od Liz Moore z Belle Isle Cookery School

About these ads

23 thoughts on “Rosemary cake

  1. Jak się mylić w kuchni, to tylko w ten sposób i robić rzeczy lepsze, niż się spodziewamy :-) Jak zwykle – niezwykle apetycznie. Pozdrawiam :-)

  2. To chyba znak, że muszę użyć swojego rozmarynu który zaczęłam hodować od niedawna :-) do czegoś innego niż kurczak, kaczka czy też ryba :-) Wygląda pysznie i przypomina mi moje ulubione ciasto cytrynowe i piaskowe :-)

    • Poproszę o tajemnicę uprawy rozmarynu w domu. Moje wielokrotne próby dają zawsze ten sam efekt, mam dużo suszonego rozmarynu.

      • Ja nie pomogę – kupiłam nasiona rozmarynu, ale okazało się, że można go zrywać dopiero za dwa lata, więc na razie leżą i czekają na zasianie. Wolę kupić świeży pęczek a nadmiar zamrozić w całości :)

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s