Chlebek orzechowy

Przyszła jesień i to wcale nie było ciepłe powitanie. Pogoda zmienia się w oka mgnieniu. Tuż po krótkim przebłysku słońca nadchodzą masywne, ołowiane chmury, zwiastujące ulewę. Gdzieś niedaleko trwa winobranie, dojrzewają kasztany, a liście zmieniają swój kolor. Wkrótce świat wypięknieje na moment. Lubię jesień. Tę burgundzką oglądam po raz czwarty, jak ten czas szybko leci! Dobrze czuję się w swoich starych, poczciwych kowbojkach, otulona ciepłym szalikiem. Lubię, kiedy jest mi ciepło w środku, choć na dworze deszcz i wiatr. Lubię jeść strzelające w buzi świeże figi i uwielbiam czekać przy gorącym piecu na pyszny, domowy chleb.

Chleb pszenny z orzechami laskowymi

Składniki na dwa małe bochenki:

  • 300 g mąki pszennej typ 55
  • 210 g mąki typ 80
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju orzechowego
  • 100 g orzechów laskowych bez skórki
  • około 1 szklanki ciepłej wody
  1. Drożdże wymieszaj w miseczce z małą ilością ciepłej wody.
  2. Wymieszaj obie mąki i sól. Dodaj drożdże oraz olej.
  3. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne.
  4. Dodaj orzechy i równomiernie je rozprowadź w cieście.
  5. Przełóż ciasto do posypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
  6. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i uformuj z nich bochenki. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
  7. Piekarnik rozgrzej do 200° C.
  8. Wierzch chlebków posmaruj rozbełtanym jajkiem i natnij żyletką.
  9. Wstaw chlebki do gorącego piekarnika na około 30 minut.
  10. Wyjmij, kiedy pieczywo będzie miało ładny, złoty kolor. Wystudź na kratce. Smacznego!

* Aby obrać orzechy ze skórki, upraż je na suchej patelni, a następnie zawiń w ściereczkę i mocno potrzyj ręką.

* Jeśli ciasto wydaje się być miękkie i elastyczne, ale wciąż lepi się do rąk, dosyp odrobinę mąki, najlepiej na dłonie i wierzch ciasta.

* Do chlebka można dodać również prażone orzechy włoskie.

Na podstawie przepisu Liz Moore. Na zdjęciach pyszny ser pecorino romano.

About these ads

7 thoughts on “Chlebek orzechowy

  1. Al igual que tu adoro el otoño y el invierno, apetece tomar sopas y chocolate caliente y los aromas de la cocina son más intensos y cálidos. He cocinado tu pan irlandes de leche, es realmente fantástico, ahora también me llevo tu receta de este pan con avellanas seguro que es delicioso.
    Un saludo

  2. Zdjęcia świetne, aż brak mi słów. Tęsknię za chlebem domowym, muszę w końcu jakiś upiec. Nigdy jeszcze nie dodawałam dodatków do chleba typu orzechy, muszę kiedyś spróbować;)

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s