Parma ham & Pear

Tylko 4 składniki i 5 minut roboty. Naprawdę niewiele potrzeba, aby stworzyć pyszne danie. No, powiedzmy sobie szczerze – zaledwie przystawkę. Ale jaką! To, co w kuchni lubię najbardziej, to prostota, odpowiedni dobór i  jakość składników. Chociaż malutka i niepozorna, dla mnie to potrawa przez bardzo duże P. Polecam!

Parma ham & Pear

porcja dla 4 osób

  • 4 dojrzałe gruszki
  • 12 plasterków szynki parmeńskiej
  • 100 ml oliwy extra – virgin
  • 50 ml octu balsamicznego ( Aceto Balsamico di Modena )
  1. Gruszki umyj, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wytnij z nich gniazda nasienne.
  2. Wymieszaj ocet z oliwą.
  3. Przełóż owoce do miseczki i polej je dressingiem. Pozostaw na kilka minut.
  4. Na talerzykach rozłóż plasterki szynki oraz gruszki.
  5. Podawaj przystawkę samą, lub z chlebkiem crostini. Do tego kieliszek białego wytrawnego wina i jesteś w Niebie. Smacznego!

Przepis od Liz Moore

Ps. I jeszcze jedna prośba, błagam Was, na litość Boską, krójcie wszelką wędlinę w cieniutkie plasterki! Możecie sobie nałożyć jeden na drugi nawet dwadzieścia, ale krójcie cieniutkie! Pozdrawiam ;-)

About these ads

11 thoughts on “Parma ham & Pear

  1. Kochana jak patrzę na Twoje zdjecia to niekiedy mam obłęd w oczach … a co do plasterków wędliny to njbardziej kocham takie cieniutkie i zawsze doprowadzam do pasji Panią w sklepie kiedy mówię “tylko poproszę o cieniutkie plasterki” …najczęściej słysze “ale to się rwać będzie”::) …. “Nie szkodzi, może być porwana, byle cieniutka”:) ….dlatego też kocham salami za ich cienkość, bo inaczej nie da się go pokroić, bo traci smak:)
    Gruszka z szynką parmeńską zachwyca, po prostu zachwyca:)
    Pozdrawiam i miłego weekendu życzę:)

  2. Wygląda niesamowicie smacznie ! Ja zawsze “boję się” takich połączeń, a potem się zajadam :) Początkowo myślałam, że to jakiś przepis na deser (nie spojrzałam n tytuł), a tu proszę !

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s