Whoopies kakaowo – waniliowe

Mięciutkie ciasteczka kakaowe przełożone lekkim, waniliowym serkiem mascarpone. Szybkie i niekłopotliwe w przygotowaniu, smakują jak mała, słodka kanapka. Dzieciaki uwielbiają, a rodzice im je podbierają ;-)

Whoopies kakaowo – waniliowe

około 20 sztuk

  • 100 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki dobrego kakao ( bez cukru )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku

Na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku
  • 50 g cukru
  1. Masło z cukrem ubij mikserem na pulchną masę.
  2. Dodaj jajko i suche składniki ciasta ( najlepiej wymieszane i przesiane ).
  3. Mieszając, dodawaj stopniowo mleko. Masa będzie dość gęsta.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  5. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na nie kuleczki masy, wielkości orzecha włoskiego*. Zachowaj pomiędzy nimi odstępy.
  6. Piecz ciasteczka około 10 – 15 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
  7. Przygotuj krem: łyżką wymieszaj serek mascarpone z cukrem i wanilią, aż nie będzie grudek. Nie używaj miksera ( wtedy krem jest zbyt rzadki ).
  8. Przekładaj kremem dwa identyczne ciasteczka. Smacznego!

* autor przepisu poleca nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać okrągłe ciastka ( jak makaroniki ). Ja zrobiłam to za pomocą dwóch łyżeczek, ponieważ masa jest dość gęsta.

Przepis z „Elle à table“ collector

About these ads

9 thoughts on “Whoopies kakaowo – waniliowe

  1. Dzisiaj do kawy nic nie mamy , więc chętnie się poczęstujemy.Wspaniale wyglądają.SERDECZNIE POZDRAWIAMY.

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s