Śląskie rolady wołowe ( ze szczyptą Francji )

Niedawno spróbowałam musztardy firmy Edmond Fallot i zakochałam się! Nie, nie w Edmundzie. W musztardzie, która do tej pory znajdowała się na samym końcu mojego jadłospisu. Tolerowałam ją tylko raz, dwa razy do roku w towarzystwie kiełbasy z grilla. Ale Te musztardy są wyjątkowe! To prawdziwe musztardowe arystokratki. Z czarną porzeczką, zielonym pieprzem, o smaku piernika i w wielu innych wariantach smakowych. Jeśli spotkacie je na swojej drodze – spróbujcie koniecznie!

Nie powiem, żebym zbyt długo myślała do czego wykorzystać zawartość tych małych słoiczków. Oprócz parówek ( których nie jem, bo im nie ufam i zawsze potem boli mnie głowa ) musztarda kojarzy mi się jeszcze ze śląskimi roladami. Moja Mama, choć wcale nie jest Ślązaczką, robi najlepsze! Przyszedł czas i na mnie. Oto moje pierwsze w życiu rolady wołowe w pysznym musztardowym sosie. Dopiero życie na emigracji zmusiło mnie do zrobienia ich  samodzielnie, et voilà! ;-)

Rolady śląskie, wołowe

W tym przepisie nie podaję ilości składników. Liczę na Wasze zdolności kulinarno – analityczne. W razie wątpliwości proszę pytać :-)

  • piękny kawałek wołowiny bez kości
  • ostra musztarda, np. Dijon
  • kilka ogórków kiszonych
  • wędzony boczek lub kiełbasa
  • cebula
  • pieprz i sól
  • olej ( moja Mama używa tylko smalcu, który po usmażeniu roladek odlewa )
  • odrobina mąki do zagęszczenia sosu ( 1 – 2 łyżki )
  1. Mięso opłukaj, pokrój w plastry i dobrze rozbij tłuczkiem. Przypraw pieprzem i solą.
  2. Przygotuj farsz: cebulę pokrój w kostkę i zeszklij, ogórki i boczek ( lub kiełbasę ) pokrój w kosteczkę. Wszystko wymieszaj.
  3. Każdy kawałek mięsa posmaruj musztardą, nałóż farsz i zwiń roladkę. Owiń ją sznurkiem, lub zapnij wykałaczkami*.
  4. Rozgrzej olej na patelni i smaż rolady z każdej strony na ciemny kolor. Zalej wodą i duś około pół godziny.
  5. Kiedy rolady będą miękkie, wymieszaj mąkę z zimną wodą i wlej do sosu, cały czas mieszając.
  6. W wersji tradycyjnej podawaj z kluskami śląskimi ( przepis tutaj ) i modrą kapustą. Smacznego!

* Jeżeli nie uda Ci się szczelnie zamknąć roladek, nie szkodzi. Musztarda przeniknie do sosu wzbogacając jego smak. Ważne, aby farsz pozostał na swoim miejscu. Jeśli po zagęszczeniu sosu pozostaną w nim grudki, użyj blendera.

Modra kapusta

Czerwoną kapustę poszatkuj i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będzie miękka, odcedź. Skrop octem i przypraw pieprzem do smaku.

***

A wiecie skąd pochodzą najlepsze na świecie musztardy? Tak – z Dijon właśnie! Kilka dni temu pojechałam do Dijon na egzamin. Pomiędzy częścią ustną a pisemną miałam kilka godzin na powolne szwędanie się po sklepach i ulicach. Lubię to miasto. Za każdym razem znajduję tam coś nowego. Tym razem trafiłam na targ staroci z koszmarnie drogimi rupieciami. Tuż obok jest hala targowa dość sporych rozmiarów. Ale jaka! Żałuję, że nie zrobiłam większej ilości zdjęć. Wczułam się w atmosferę tego miejsca i zapomniałam o reszcie świata. Podsłuchiwałam rozmowy mieszkańców miasta, podglądałam młodych ludzi plotkujących w zatłoczonej kawiarni, gapiłam się na sklepowe witryny. Miałam czas, dużo czasu. Wczesnym popołudniem, zgodnie z prognozą pogody, mżawka zamieniła sie w rzęsisty deszcz. Krótka wizyta w firmowym sklepie Maille, potem coś na ząb ( mega świeża i chrupiąca bagietka z pyszną wkładką ) i pora było wracać. Do następnego razu, Dijon :-)

Ps. Wybaczcie jakość zdjęć, street/shop fotography nie jest moją mocną stroną. Poza tym, widząc takie zagęszczenie musztardy można oczopląsu dostać :-)

About these ads

16 thoughts on “Śląskie rolady wołowe ( ze szczyptą Francji )

  1. Aaaaa………….., ja chcę takie musztardy…! Te słoiczki, kolory…. Mniam z samym chlebkiem z masełkiem:).
    A rolady Twoje jakie piękne..! Ulegam ich urokowi i chciałabym zrobić. Kiedyś byłam z chłopakiem ze Śląska i zrobiła dla mnie coś podobnego – było pyszne, ale twoje wyglądają bardziej apetycznie:)

    • Dziękuję – bardzo miły komplement :-) Poza tym smaczne – Mąż potwierdził – polecam i pozdrawiam!
      Ps. Mój Mąż albo nic nie mówi, bo dobre, jak zwykle. Albo mówi jak mu wyjątkowo smakuje. Tym razem powiedział, dwa razy :-)

  2. Przywiozłam identyczne niedawno z Dijon. Są przepyszne! W sklepiku nie wiedziałam jakie mam wybrać…ach :) A rolady są iście śląskie! Wiem, co mówię, bo pochodzę z tego pięknego regionu ;-)

  3. Moj M. uwielbia rolady. Pewnie dlatego, ze pochidzi ze Slaska :)) Robilam podobne dwa tygodnie temu. Musztardy cudowne. Chetnie bym sprobowala tej z czarna porzeczka i piernikowej :)

    Pozdrowienia.

    P.S. Fajna mala “sosjerka” na musztarde…szczegolnie ten napis “szpital…” :))))

  4. O mniam! Ale mi smaka narobiłaś… W moim rodzinnym domu identyczne zawijańce tylko bez musztardy się robiło. I no nazywały się zrazy, a nie rolady (tym bardziej nie rolady śląskie). Już czuję w wyobraźni, że dodatek musztardy dobrze by im zrobił :-)

  5. Moim zdaniem, niełatwo się prezentuje dania mięsne – w sensie fotograficznym. A już zwłaszcza surowe mięsko… Ale wyszło Ci mistrzowsko. Wspaniałe danie (i musztardy też!)

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s