Granatowy post

Granaty pochodzą z Persji i Mezopotamii. Od wieków uprawiano je także w Indiach i na Kaukazie. Są cenione szczególnie za swój sok. Z zewnątrz pokryte są twardą, skórzastą łupiną o żółtej lub purpurowej barwie. Najlepsze są owoce, które mają skórkę lśniąca i gładką. Wewnątrz znajduje się to, co do zjedzenia – „galaretowaty” miąższ pełen soczystych, smakowitych ziaren, który doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. To z niego wyrabia się syrop zwany grenadyną.

Owoce granatu wykorzystywane są w różnych dziedzinach: kuchni, kosmetyce, ale również w medycynie, między innymi jako składnik do produkcji leków na dolegliwości żołądkowe, nadciśnienie, przeziębienia. Z suszonych liści krzewu robi się smaczną herbatę, a ze słodkich odmian owoców wytwarza się wino. Na Środkowym Wschodzie granaty łączy się z orzechami – tak powstaje znakomity sos, natomiast nasiona granatu służą jako przyprawa do potraw, sałatek i deserów. Dla mnie są to przede wszystkim smaczne i bardzo dekoracyjne owoce, a ich jedzenie to niesłychanie przyjemna przygoda!

Więcej o granatach możecie przeczytać np. tutaj

2 thoughts on “Granatowy post

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s