Sunday … czyli słoneczny dzień w pełnym tego słowa znaczeniu. Dzisiejsza niedziela była wprost idealna! Spacer po parku pełnym śmiejących się dzieciaków, całe rodzinki z wózkami, piłkami, rowerami, psami – jednym słowem RADOŚĆ. I te kolory, przepiękne! Czy to już ostatni taki weekend?
A może zjemy sobie pastę?
Bardzo lubię makarony w każdej postaci. Dawno temu, w dzieciństwie, ukradkiem wyjadałam świeżo odcedzony, jeszcze ciepły, z durszlaka. Właściwie robię to do dziś….
TAGLIATELLE AGLIO & OLIO – porcja dla 3 osób
300 g tagliatelle
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy extra virgin
2 garście świeżej natki pietruszki
2 świeże papryczki chilli ( ewentualnie czerwona papryka i przyprawa chilli )
sól
Przygotowanie:
- czosnek posiekaj drobniutko, to samo zrób z natką pietruszki
- chilli pokrój w cienkie paseczki
- ugotuj makaron al dente ( około 10 minut lub według instrukcji na opakowaniu )
- wlej oliwę do dużej patelni, dodaj czosnek i paprykę. Smaż kilka minut na średnim ogniu. Uważaj, aby nie przypalić czosnku ( przypalony jest gorzki )
- Odcedź makaron i wraz z natką pietruszki dokładnie wymieszaj z czosnkiem i papryką
- dopraw do smaku i jeszcze chwilkę podgrzej na wolnym ogniu
Podawaj od razu, na gorąco, z chrupiącą bagietką i dodatkową oliwą, a jeśli wolisz, to bez. Smacznego!