Sunday i Tagliatelle Aglio & Olio

Sunday … czyli słoneczny dzień w pełnym tego słowa znaczeniu. Dzisiejsza niedziela była wprost idealna! Spacer po parku pełnym śmiejących się dzieciaków, całe rodzinki z wózkami, piłkami, rowerami, psami – jednym słowem RADOŚĆ. I te kolory, przepiękne! Czy to już ostatni taki weekend?

A może zjemy sobie pastę?

Bardzo lubię makarony w każdej postaci. Dawno temu, w dzieciństwie, ukradkiem wyjadałam świeżo odcedzony, jeszcze ciepły, z durszlaka. Właściwie robię to do dziś….

TAGLIATELLE AGLIO & OLIO – porcja dla 3 osób

300 g tagliatelle

3 ząbki czosnku

6 łyżek oliwy extra virgin

2 garście świeżej natki pietruszki

2 świeże papryczki chilli ( ewentualnie czerwona papryka i przyprawa chilli )

sól

Przygotowanie:

  • czosnek posiekaj drobniutko, to samo zrób z natką pietruszki
  • chilli pokrój w cienkie paseczki
  • ugotuj makaron al dente ( około 10 minut lub według instrukcji na opakowaniu  )
  • wlej oliwę do dużej patelni, dodaj czosnek i paprykę. Smaż kilka minut na średnim ogniu. Uważaj, aby nie przypalić czosnku ( przypalony jest gorzki )
  • Odcedź makaron i wraz z natką pietruszki dokładnie wymieszaj z czosnkiem        i papryką
  • dopraw do smaku i jeszcze chwilkę podgrzej na wolnym ogniu

Podawaj od razu, na gorąco, z chrupiącą bagietką i dodatkową oliwą, a jeśli wolisz, to bez. Smacznego!

Reklamy

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s