Ciastka mocno czekoladowe

To najlepsze na świecie ciastka czekoladowe, uwierzcie mi na słowo! Ich oryginalna nazwa to: „cookies aux trois chocolats”. Są baaardzo mocno czekoladowe, chrupiąco – ciągnące. Podobno najlepsze w dniu pieczenia -i to jest prawda, ale jutro mogą okazać się tak samo dobre jak dzisiaj, jeszcze lepsze pojutrze… Nie – pojutrze już na pewno ich nie będzie!

Przepis pochodzi z książeczki ” Pâtisserie facile ” S. Lewis.



Składniki na około 30 – 35 ciasteczek:
  • 75 g miękkiego masła
  • 175 g brązowego cukru ( Muscovado )
  • 1 jajko
  • 150 g mąki self – raising*
  • 2 łyżki dobrego kakao
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
* self – raising flour to mąka , która zawiera już proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jeśli nie macie takiej, to możecie użyć zwykłą mąkę pszenną 
i dodać około 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3/4 łyżeczki sody – powinno być ok.
Masło ubij mikserem na pulchną masę, dodaj cukier, jajko, mąkę i kakao.
Miksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Przy pomocy szerokiego noża posiekaj czekoladę na większe i mniejsze kawałeczki, wsyp je do masy.
Wymieszaj całość łyżką. Ciasteczka wielkości orzecha włoskiego wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując pomiędzy nimi odstępy.
W temperaturze 180°C upiecz ciastka – około 8 – 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj 3 minuty, aż trochę stężeją. Delikatnie zdejmij je z blaszki i odłóż do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!
Reklamy

9 thoughts on “Ciastka mocno czekoladowe

  1. Co za wspaniałości mniam… chyba przejrzałam wszystkie wpisy, przepisy do wypróbowania są już w zakładkach – niebawem zacznę testowanie mniam mniam;-)

    • Oj, te ciasteczka były pyszne! Muszę kiedyś je powtórzyć, tylko musi być dobra czekolada, np nestle do wypieków. Udanego testowania, pozdrawiam 🙂

  2. Ten przepis tez wypróbowalam, ale nie jestem pewna czy tak mi powinno wyjsc bo ciasteczka mimo proszku i sody zupelnie nie wyrosly tzn w gore tylko sie rozlaly na papierze oczywiscie w smaku boskie i juz znajomi pytaja kiedy moga wpasc na kolejna porcje ale wizualnie nie dorownalam wzorcowi. Bede sie starac w kolejnych probach wielkie dzieki za ten cudowny blog.

    • Te ciasteczka zawsze się rozlewają, dlatego powinno się układać kulki wielkości orzecha w pewnych odległościach. Troszkę jednak powinny urosnąć. Najważniejsze, że były smaczne 🙂

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s