Na temat żurku rozpisywałam się w poprzednim poście, kiedy tłumaczyłam Wam jak zrobić zakwas. Teraz więc ograniczę się jedynie do zdjęć, kilku dodatkowych porad i samego przepisu.
Składniki na żurek z jajkiem i kiełbasą:
( wersja podstawowa )
- 1 litr domowego zakwasu
- 2 – 2,5 litra wywaru warzywnego
- 500 g wędzonej kiełbasy
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- ząbek czosnku
- kilka ziemniaków
- 2 listki laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 suszone podgrzybki lub prawdziwki
- pieprz, sól,
Pokrojoną kiełbasę i cebulę usmaż na patelni, a następnie dodaj do wywaru warzywnego. Gotuj na wolnym ogniu, dodaj suszone grzybki, przyprawy, posiekany czosnek i talarki marchewki. Ziemniaki pokrój w kostkę i również dodaj do zupy. Kiedy ziemniaki całkiem zmiękną – zupę zalej zakwasem ( nigdy wcześniej! ) i gotuj jeszcze kilka minut, dopraw do smaku. Podawaj na gorąco z jajkiem ugotowanym na twardo, ewentualnie z pieczywem. Smacznego!
***
Ponadto:
- żurek można przyprawić majerankiem
- śmietana dodaje zupie wspaniałego smaku i gęstości
- gęstość żurku można regulować dodając, lub nie, mąkę, która osiada na dnie zakwasu
- można dodać do zupy odrobinę chrzanu
- większe kawałki kiełbasy, np. białej, można dodać pod koniec gotowania żurku i zjeść osobno jako „mięsną wkładkę”
- zamiast kiełbasy można ugotować zupę np.na wędzonym boczku, żeberkach lub golonce ( jednak żurek na golonce jest dość tłusty)
- żurek również wspaniale smakuje z odsmażanymi ziemniakami
- można całkiem zrezygnować z ziemniaków i ugotować żurek do picia, z kawałkami mięsa
- zakwas zawsze wlewamy na końcu! – w przeciwnym wypadku ziemniaki nie zmiękną w kwaśnej zupie
English version:
Ingredients for soup with egg and sausage:
(Basic version)
- 1 liter home sourdough
- 2 – 2.5 liters vegetable stock
- 500 g smoked sausage chopped
- 1 medium onion finely chopped
- 1 carrot
- clove of garlic
- some potatoes
- 2 bay leaves and 3 grains allspice
- 3 dried boletus
- pepper, salt,
Fry the sausage until gold, add the onions and cook about 5 minutes. Then add the vegetable stock. Bring to a simmer, add the dried mushrooms, spices, chopped garlic and carrot slices. Potatoes cut into cubes and add to the soup. When potatoes are tender – add the sourdough (never before!) and cook a few minutes, season to taste. Serve hot with cooked hard-boiled egg, or with bread. Enjoy!
***
- soup can be seasoned with marjoram
- you can add some sour cream to get a wonderful flavor and density
- you can add the flour, which settles on the bottom of the leaven – soup will be more dense and rich
- you can add to the soup a bit of horseradish
- sourdough always pour at the end! – otherwise it does not soften the potatoes in sour soup
Norbert reblogged this on Ja i nordic walking and commented: Czytając ten blog naszła mnie ochota na żurek… Jadę na Rynek Bałucki po żur i kiełbasę i do dzieła!
Fotki żurku powalające ,więc jutro żurek..Tylko niestety naczynie inne.
Pingback: Domowy zakwas na żurek | P2M365.com
😦 English?
google translator? ; – )
can you add a translator? for english!
Unfortunately, I can not, but there is the English version at the bottom