Przepis na tę tartę znalazłam przypadkowo, na opakowaniu gotowego kruchego ciasta ( nawiasem mówiąc, gotowców nie polecam ). Spróbowałam i uważam, że jest bardzo smaczna, zupełnie inna od ciast które wcześniej jedliśmy . Aby uzyskać ten sam efekt, co ja – polecam Wam użycie specjalnego „urządzenia”, małej szatkownicy, która pozwoli na pokrojenie jabłek w bardzo cienkie plasterki. Oto przepis:
Składniki na kruchy spód tarty:
- 25 dkg mąki pszennej
- 15 dkg masła
- 7 dkg cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Wszystkie składniki starannie ugniatamy i chłodzimy w lodówce przez około pół godziny. Następnie wykładamy ciasto na dno blaszki, wyrównujemy powierzchnię i dziurkujemy widelcem. Podpiekamy w piekarniku na złoty kolor.
Nadzienie:
- 2 – 3 spore jabłka
- 70 g masła
- 2 łyżki miodu
- 100 g cukru
- 100 g płatków migdałów
- Jabłka należy obrać i pokroić w cienkie plasterki, a następnie ładnie ułożyć na podpieczony spód tarty.
- Ponownie pieczemy w temp. 200° przez około 20 minut.
- W tym czasie rozpuszczamy w rondelku masło z miodem i cukrem, dodajemy migdały. Taką miksturą polewamy tartę i jeszcze podpiekamy kilka minut w piekarniku, aż migdały będą lekko brązowe, i gotowe 🙂
właśnie zabieram się za robienie tej tarty! mam wielką nadzieję, że wyjdzie bo wygląda obłędnie – mam nadzieję, że tak samo smakuje 🙂
Ja też mam nadzieję – nam bardzo smakowała 🙂
Uwielbiam migdały! Na pewno wypróbuję!
Pozdrawiam serdecznie!
Zeżarłbym całą od razu. Nawet dwie! 😉
Tarta przepiękna, zdjęcia wspaniałe. Podoba mi się u Ciebie na blogu 🙂
Dziękuję i zapraszam częściej!
Wygląda przepięknie,jesteś czarodziejką.Spróbujemy zrobić.
W takim razie czekam na wrażenia 🙂
Upiekłam, spróbowałam i się zakochałam 🙂 jest.. przesłodka!!
Mam nadzieję, że nie za słodka 🙂
Dla mnie żadna słodycz to nie problem 😉 Oto mój efekt: http://mycookielife.tumblr.com/post/12650058349/ive-never-baked-a-tart-it-was-my-first-time
Wygląda ładnie 🙂 Życzę szybkiego powrotu do zdrowia 😉
Jestem zachwycona Twoim blogiem, ciągle na nim przesiaduje. Estetyczna oprawa i ciekawe przepisy mnie oszołamiają z dnia na dzień! W zeszły weekend robiłam tartę z tego przepisu i wyszła wyśmienita! Wszyscy byli zachwyceni (szczególnie spodem, dodałam trochę śmietany do ciasta), więc tarta zniknęła w przeciągu kilku chwil. 🙂
Dziękuję! Rzeczywiście ta tarta jest pyszna, dawno ją piekłam, ale pamiętam ten smak 🙂 Pozdrawiam serdecznie!!!