Tak, tak, śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Często przez nas traktowany po macoszemu, albo całkiem ignorowany w porannym pośpiechu. Ja też – muszę się przyznać – śniadanie najczęściej zastępuję kubkiem gorącej kawy z mlekiem.
Ale zdarza się czasem, że pies obudzi mnie wcześniej niż zwykle. Idziemy na spacer, witamy się z rześkim porankiem, a po powrocie mamy już tyle energii, ile potrzeba na przygotowanie przyzwoitego śniadania. Co prawda mój pies jest okropnym śpiochem, mimo to postaram się, aby na moim blogu częściej pojawiały się takie śniadaniowe wpisy.Moim zdaniem takie tosty są lepsze od naleśników. Szybsze w przygotowaniu i po prostu smaczniejsze. W każdym razie warto spróbować.

Porcja dla dwojga:
4 grube kromki „french bread” czyli delikatnego białego pieczywa
2 jajka
250 ml mleka
cukier
1 łyżeczka cynamonu
masło do smażenia
figi lub inne owoce
sos owocowy
sos owocowy
- rozbić jajka w miseczce, do drugiej wlać mleko
- cukier wymieszać z cynamonem na talerzyku
- kromkę namoczyć lekko w mleku, potem w jajku, a następnie smażyć na maśle 2 – 3 minuty z każdej strony na brązowy kolor
- usmażony tost obtoczyć w cukrze z cynamonem
- usmażyć kolejne tosty, podawać na ciepło z owocami, jogurtem, itp
Smacznego!