Krem z zielonego groszku z kluseczkami krewetkowymi i rzeżuchą

W naszym domu zdania na temat tej potrawy są podzielone. Pan D. ją uwielbia, ja – zjem. To nic dziwnego, ponieważ nie lubię około 60 % dań, z którymi się spotykam na co dzień. Jest jednak w tej zupie – kremie coś wyjątkowego. Nie wiem, może to te delikatne kluseczki z krewetek…

Pierwszy raz zetknęliśmy się z tą potrawą w Belle Isle Cookery School, o ile pamiętam przygotowywał ją niezwykle sympatyczny i utalentowany szef kuchni o imieniu Bob 🙂 Bob nie tylko smacznie gotował, ale ku uciesze męskiej części gości i kursantów, podawał porcje przyzwoitej wielkości, dostosowane do wieku i płci, także nikt nie wybuchał śmiechem widząc talerz pięknie „udekorowany jedzeniem” – porcję dla wróbelka, tudzież anorektyka… Przepis podaję z pamięci, a wygląda on mniej więcej tak:

 Puree z groszku ( porcja dla 2 – 3 osób ):

  • 500g mrożonego groszku
  • masło
  • oliwa
  • rzeżucha
  • sól i pieprz

Groszek ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź. Wody nie wylewaj, ponieważ będzie potrzebna  do „uregulowania gęstości kremu”. Groszek zmiksuj w blenderze, w razie potrzeby dolej trochę wody. Aby puree miało aksamitną konsystencję należy je przecisnąć przez sito.

Dodaj odrobinę masła, przypraw pieprzem i solą do smaku. Jeśli krem jest za gęsty, wlej trochę wody, podgrzej na lekkim ogniu. Podawaj na ciepło z kluseczkami krewetkowymi, polane kilkoma kroplami oliwy i posypane rzeżuchą. Puree świetnie się komponuje także ze startym parmezanem, świeżym chilli, imbirem lub czosnkiem – w zależności od tego z czym będziemy go serwować.

Kluseczki krewetkowe:

  • 250g krewetek
  • białko z 2 jajek
  • sól

Krewetki zmiksuj w blenderze z białkiem. Wykładaj łyżką na gotującą się osoloną wodę. Gotuj około 1 minuty na jednej i na drugiej stronie. Odcedź. Smacznego!

English version – Pea puree

  • 500 g frozen peas
  • butter
  • salt and pepper
Bring a pot of salted water to the boil.
Pour the peas in and cook for 2 minutes.
Drain well (retaining a little of the cooking water to let down the puree if it is too thick ), and place in a food processor. Blitz until smooth.
Pass the puree through a fine sieve if you would like it to be extra smooth. Stir in some butter and salt and pepper to taste.
Add a little of the cooking water if you would like it to be a little more saucy.
Serve hot with shrimp dumplings, watercress and some olive oil.
Freshly grated parmesan cheese, finely chopped chilli, herbs, ginger or garlic can also be added with the butter depending on what you would like to serve the puree with.
Shrimp dumplings:
  • 250 g shrimps
  • 2 egg whites
  • salt
Place shrimps in a food processor and mix well. Add eggs whites and stir again. Take out the dumplings with a spoon in the boiling, salty water, cook 2 minutes on each side.

1 thought on “Krem z zielonego groszku z kluseczkami krewetkowymi i rzeżuchą

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s