Racuchy z jabłkami

Kolejny przepis z archiwum bloga: pyszne racuszki jabłkowe bez dodatku drożdży. Nie tylko dla dzieciaków!

Składniki na około 14 racuszków:
  • 2 opakowania serka homogenizowanego ( około 400 g )
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko
  • ewentualnie 2 łyżki cukru, cukier waniliowy
  • olej do smażenia, cukier puder do posypania
Połącz obie mąki i wymieszj je z serkami homogenizowanymi. Dodaj dwa żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz jabłko starte na grubych oczkach. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie delikatnie połącz z masą. Racuszki wykładaj łyżką na patelnię i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Ułóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem, lub sosem owocowym, czekoladowym itp. Smacznego!

1 thought on “Racuchy z jabłkami

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s