Crêp’ Minute z bananami

Francuzi kochają naleśniki, a ja w pełni podzielam ich uczucie. Rzadko je przyrządzam, bo zwykle muszę zjeść je sama, ale dzisiaj „mon mari” wyjątkowo skusił się na małą porcyjkę, a potem poprosił o jeszcze. What a wonderful day!

Ciasto naleśnikowe, które zrobiłam w tym wypadku, jest delikatne, słodkie i pachnie waniliowo. Przepis „zerżnęłam” z opakowania pewnej mąki fluide typ 45. W Polsce jej odpowiednikiem być może jest tortowa, ale myślę, że zwykła też sobie świetnie poradzi. Niestety, nie policzyłam ile naleśników wychodzi z pół litra mleka – nie zdążyłam, ale myślę, że dla 4 – osobowej rodzinki wystarczy 🙂

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki
  • 2 jaja
  • 50 g cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • oraz: 6 – 8 dojrzałych bananów ( w zależności od ilości naleśników ), masło do smażenia, golden syrup, garść płatków migdałów, ewentualnie rum, Grand Marnier, Calvados

Mąkę wymieszaj z cukrem i wsyp do mleka. Dodaj jajka, wanilię ( ziarenka ze środka laseczki lub łyżeczkę ekstraktu ). Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy miksera, aby nie było grudek. Wlej roztopione masło i ponownie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżeczkę masła i smaż cienkie naleśniki. Aby nie wystygły podczas smażenia, możesz je układać na talerzu umieszczonym nad garnkiem z gorącą wodą.

Banany obierz ze skórki i przekrój wzdłuż na dwie części. Podsmaż połówki bananów z obu stron na maśle. Zdejmij je ostrożnie z patelni i „zawiń w naleśniki”. Ułóż naleśniki na talerzu, polej roztopionym masłem i golden syrup’em, posyp płatkami migdałów. W wersji dla dorosłych naleśniki możesz polać np. rumem lub innym trunkiem. Smacznego!

Reklamy

7 thoughts on “Crêp’ Minute z bananami

Odpowiedz na Lovelykate Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s