La Bonne Cuisine Française

Niedawno stałam się właścicielką prawie 900 stron „La Bonne Cuisine Française” Marie – Claude Bisson, wydanej w 1987 roku, w Paryżu. Książka jest rewelacyjna!  Znajomy Francuz – miłośnik dobrej kuchni, powiedział, że to jego kulinarna Biblia, a ja się z nim zgadzam w 100 %. Postaram się w wielkim skrócie opowiedzieć Wam o tej wyjątkowej lekturze, bo wkrótce z pewnością będę się często do niej odwoływać.

Autorka zaczyna od samych podstaw kulinarnego rzemiosła, czyli z czego składa się krówka, świnka, baranek i inne zwierzątka, wraz z dokładnym opisem owych części ciała. Wiedza zupełnie zbędna dla wegetarian, ale dla mnie i innych mięsożerców niezwykle przydatna – okazja, aby się podszkolić, bo w tej kwestii wciąż mam wiele dylematów i wątpliwości.

Dalej przechodzimy do opisu podstawowych produktów używanych w kuchni: np. podział na 7 kategorii jaj, rodzaje i sposób przechowywania masła i inne ważne tematy. Dokładna charakterystyka przypraw i ziół, ich pochodzenie i sposób użycia.

Kolejne rozdziały to:

  • charakterystyka francuskich serów – jedyne 10 stron zwięzłych informacji na temat pochodzenia sera, z jakiego mleka jest zrobiony, kiedy najlepszy sezon i jak wybierać wyborne gatunki
  • kalendarz łowiecki, wędkarsko – rybacki oraz warzywno – owocowy. Dobrze wiedzieć kiedy jest sezon na kraby, albo kiedy najtańsze mandarynki
  • konserwacja różnych produktów: mrożenie, suszenie, przechowywanie itp. informacje

W kolejnej części autorka opisuje w jaki sposób, jak długo i w jakiej temperaturze smażyć, dusić, gotować, piec różne produkty od ziemniaków po wszystkie rodzaje mięs. Następnie temat wina – we Francji temat rzeka. Po przeczytaniu 7 stron opisu i tabelek będziemy wiedzieli jakie wino zaserwować do pulardy, czy żabich udek, jaka powinna być temperatura wina i w jakim kieliszku go podać. A na koniec kalendarz najlepszych roczników Burgundów, Bordeaux, Beaujolais i innych wspaniałych francuskich trunków. Jeszcze tylko kilka rad na temat przygotowania stołu do kolacji, opis wszystkich rodzajów sztućców, talerzyków i miseczek, co gdzie i obok czego stoi i możemy przejść do przepisów!

Nie wiem dokładnie ile ich jest. Czasem jeden, innym razem trzy na jednej stronie, a stron jest ponad 850. Są to głównie przepisy na dania francuskie, choć znajdziemy tu także receptury na te najlepsze potrawy z różnych stron świata. Przy każdym przepisie znajdują się informacje o ilości kalorii, stopniu trudności i cenie potrawy oraz np. o tym, że jest to danie wykwintne. Autorka zdradza też swoje kulinarne sekrety… W kolejnych piętnastu działach znajdziemy co następuje:

  • farsze, marynaty i sosy
  • zupy
  • startery – entrées
  • sałaty i sałatki
  • dania z jaj
  • owoce morza, ślimaki, żaby, ryby, skorupiaki
  • drób
  • potrawy mięsne
  • wędliny i podroby
  • dania regionalne
  • warzywa świeże
  • i suszone
  • potrawy z ziemniaków i ryżu
  • owoce, suflety, desery, lody
  •  ciasta

To wszystko ozdobione niewielką ilością fotografii, a na koniec spis treści i indeks przepisów. Cóż, pozostaje tylko zakasać rękawy i brać się do gotowania! Na pewno już wkrótce uraczę Was jakimś wybornym daniem oraz przepisem, oczywiście przetłumaczonym na „ludzką mowę „. Co powiecie na cuisses de grenouille au persil et au citron?  😉

Reklamy

2 thoughts on “La Bonne Cuisine Française

  1. Gdzie znalazłaś to cudo? Ostatnio usiłowałam sobie przypomnieć o jakiej książce mówiła mi stara francuska, u której spędzałam kiedyś wakacje i to chyba była ta książka. Jeszcze jeden powód, żeby odwiedzić Paryż (jakbym musiała ich szukać), to jej zakup.
    Lubię takie książki – ostatnio odkrywam wyższość Kuchni polskiej wydanie z roku 64 (odziedziczone po babci) nad wydaniem z roku 1984 – jest różnica.

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s