Shortbread

Oto przepis na klasyczny shortbread, bez żadnych dodatków i ” udziwnień „, szybki i łatwy w przygotowaniu . Bardzo maślany, kruchutki, subtelny w smaku, idealny do popołudniowej herbatki, na przykład 5 o’clock, polecam.
Przepis z książeczki „Pâtisserie facile” S. Lewis.
*****
Składniki:
  • 250 g masła o pokojowej temperaturze
  • 125 g cukru plus odrobina do posypania ciasta
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ryżowej
  • szczypta soli
W misce ucieramy mikserem masło na pulchną masę, dodajemy cukier i mieszamy dalej. Wsypujemy obie mąki ( przesiane ) oraz szczyptę soli, a następnie wyrabiamy ciasto ręką, do ładnego połączenia wszystkich składników. Formujemy z ciasta ” placek „, owijamy go folią i chłodzimy w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na blachę ( np okrągłą o średnicy 25 cm lub większą ). Nie trzeba smarować blachy tłuszczem, ani posypywać mąką. Ciasto rozprowadzamy dłońmi na blasze, wstępnie kroimy na kawałki, nakłuwamy wzorki widelcem i posypujemy delikatnie cukrem.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po upieczeniu ponownie kroimy ciasto w tych samych miejscach i pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego!

 

Reklamy

5 thoughts on “Shortbread

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s