Ciasto czekoladowe ze słodkimi patatami i owocami goji

Słodkie ziemniaki, czyli bataty / pataty – ile razy patrzyłam na Was w sklepie z ciekawością, ze zrezygnowaniem, bo niby co ja miałabym Wam zrobić? Ugotować? To takie banalne, pospolite. Zapiec – czy ja wiem…  Potrzebowałam czegoś bardziej porywającego i nagle – jest! Ciasto czekoladowe. Jak ja kocham czekoladę! ale… CIASTO CZEKOLADOWE??? Ciasto z ziemniaków? Hm. Znalazłam drugi, podobny przepis, więc stwierdziłam, że mogę zaryzykować. Z radością kupiłam kilogram batatów – połowa – ta mniejsza połowa 😉 na ciasto, resztę wykorzystam w zupełnie inny sposób. Cieszę się, że spróbowałam, bo są naprawdę dobre 🙂

Ciasto wyszło bardzo smaczne. Ma tendencję do zbijania się, jak w przypadku brownies. Pokroiłam je dopiero na drugi dzień i bałam się, że wyszedł zakalec, ale po spróbowaniu kamień spadł mi z serca. Następnym razem może dodałabym odrobinę mniej sody, bo jestem na nią szczególnie uwrażliwiona. Wkrótce pokażę Wam co jeszcze dobrego zrobiliśmy z tych słodkich ziemniaczków, które polubiliśmy od pierwszego spróbowania.

Jeśli zaś chodzi o goji – owoce krzewu kolcowoju pospolitego – to prawdziwy skarb! Świeże jagody goji są słodkie, a suszone smakują jak kwaskowe rodzynki. Pochodzą z Tybetu i są ekstremalnie zdrowe. Przez niektórych zwane „czerwonymi diamentami”, zawierają mnóstwo witaminy C ( 400 razy więcej niż pomarańcza ), a także bogactwo minerałów. Mają korzystny wpływ między innymi na serce, nerki, płuca, wzrok, układ trawienny, opóźniają procesy starzenia i wykazują działanie antynowotworowe. Poprawiają samopoczucie, usuwają zmęczenie i usprawniają pamięć. Na temat ich leczniczych i odmładzających właściwości krążą legendy. Wystarczy zjeść małą, 20 g paczuszkę dziennie, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki self raising*
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 175 g masła
  • 175 g cukru muscovado
  • 3 jaja
  • 400 g batatów – słodkich ziemniaków
  • 3 łyżki mleka
  • 40 g owoców kandyzowanych lub imbiru kandyzowanego
  • do dekoracji: suszone owoce goji

* self – raising flour to mąka , która zawiera już proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jeśli nie macie takiej, to możecie użyć zwykłą mąkę pszenną 
i dodać około 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3/4 łyżeczki sody

Polewa czekoladowa:

  • 150 g ciemnej czekolady do wypieków
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • 200 ml gęstej śmietany

Przygotowanie:

  1. Bataty obierz ze skórki, pokrój w kawałki i ugotuj na miękko. Odcedź i ubij z 3 łyżkami mleka na gładkie puree.
  2. Mąkę wymieszaj z kakao i sodą.
  3. Masło ubij z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawaj jajka, a następnie po jednej łyżce suchych składników. Miksuj dalej.
  4. Dodaj przestudzone puree, owoce kandyzowane i dokładnie wymieszaj ciasto.
  5. Wyłóż masę do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej blachy ( o średnicy około 23 cm ).
  6. Piecz w 160°C 45 – 50 minut, wyjmij z piekarnika i wystudź.
  7. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj cukier.
  8. Zdejmij i wlej śmietanę. Mieszaj do uzyskania gęstej i błyszczącej masy. Jeśli będzie zbyt rzadka – wstaw do lodówki na 10 – 30 minut.
  9. Rozprowadź masę czekoladową na powierzchni ciasta i udekoruj owocami goji.
  10. Zamiast kandyzowanych owoców możesz po upieczeniu polać ciasto 3 łyżkami koniaku, a następnie wyłożyć polewę.
  11. Smacznego!

Przepis pochodzi z książeczki ” Pâtisserie facile ” S. Lewis.


21 thoughts on “Ciasto czekoladowe ze słodkimi patatami i owocami goji

  1. Ciasto wspaniałe, ale najbardziej zachwycają mnie te owoce goji. Czytałam o nich dużo dobrego i moim marzeniem jest posiadanie krzaczka tych jagód we własnym ogrodzie 🙂 Sadzonki są już u nas dostępne, więc może w przyszłym roku się uda 🙂 Pozdrawiam!

  2. Szkoda , że nie udało nam się jeszcze tych owoców namierzyć w Polsce ,ale szukamy dalej.Pataty też widzieliśmy tylko na Twoim przepięknym obrazku.Szkoda.Cisto wygląda pięknie i pewnie smakuje wspaniale.Pozdrowienia.

  3. Zapodzialy się gdzieś jajka w przepisie… Dodałam razem z masłem. Zmodyfikowalam też lekko – zamiast cukru trochę melasy i stewii, mają orkiszowa zamiast pszennej. Ciasto w piekarniku, zobaczymy jak wyjdzie…

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s