Pataty z tuńczykiem

Słodkie ziemniaki – bataty, pataty – pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Uprawiane są w strefie międzyzwrotnikowej, tam gdzie występuje ciepły i wilgotny klimat. Posiadają dużo skrobi ( około 20% ), sporo witaminy C i cukru, a swoją barwę zawdzięczają obecności karotenu. Oprócz tego, że są wykorzystywane w kuchni, służą również do produkcji mąki, skrobi, płatków, wytwarza się z nich alkohol.

Niedawno wykorzystałam puree z patatów do  ciasta czekoladowego. Tym razem zjedliśmy je w wersji pieczonej, nadziewane tuńczykiem, cebulą, papryką, polane jogurtem greckim. To, co w tej potrawie zwróciło szczególnie moją uwagę, to właśnie dobór składników, które idealnie do siebie pasują. Poza tym danie prezentuje się dość ładnie i może być propozycją na pyszną przystawkę. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tych słodkich ziemniaków, bardzo polecam taką wersję na dobry początek.

*****

Porcja dla 4 osób:

  • 4 pataty ( 200 g każdy )
  • 185 g tuńczyka w sosie własnym  z puszki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 mała czerwona papryka
  • sok z 1 limonki
  • jogurt grecki
  • natka pietruszki do dekoracji
  • świeżo mielony pieprz i sól

Umyj ziemniaki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° mniej więcej na godzinę. Możesz też nakłuć ziemniaki widelcem i gotować 20 minut w kuchence mikrofalowej na maksymalnej mocy.

Tuńczyka wyjmij z puszki, odcedź. Cebulę pokrój w cienkie krążki, a paprykę w kostkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, przetnij je wzdłuż  na pół i rozłóż na talerze. Na każdą połówkę nałóż porcję tuńczyka, łyżkę jogurtu, posyp papryką i cebulą. Całość polej sokiem z limonki, przypraw pieprzem, ewentualnie solą i udekoruj natką. Podawaj, kiedy ziemniaki będą ciepłe, smacznego!

Pomysł zaczerpnięty z książeczki 30 minutes maxi! Wyd. Larousse

Reklamy

3 thoughts on “Pataty z tuńczykiem

  1. Bardzo lubię pataty, a szczególnie w postaci frytek, niestety mój ukochany, nie bardzoooo..:( tak więc, rzadko jadam, ech…
    Fajne połaczenie, na pewno smaczne!

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s