Hot dogi z merguez i syropem klonowym

Nie lubię hot dogów. Dla mnie to zwyczajna buła z wetkniętą parówką, nie moje smaki. Poza tym, odkąd pamiętam, po parówkach zawsze bolała mnie głowa. Ale merguez’y to zupełnie inna historia! Pierwszy raz jadłam te kiełbaski niedługo po przyjeździe do Francji, na barbecue u znajomych. Od razu przypadły mi do gustu. Są dość pikantne, zrobione z mięsa wołowo – baraniego. Idealne na grilla, ale można je również upiec w piekarniku, lub po prostu usmażyć na patelni. Nie wiem, czy można je kupić w Polsce, ale jak tylko będziecie mieli okazję – spróbujcie koniecznie, polecam! Myślę, że merguez’y z powodzeniem można zastąpić frankfuterkami, ale jeśli chodzi o całą resztę, to nie radzę zmieniać niczego – każdy składnik ma tu znaczenie.

Powiem szczerze, że miałam zamiar pominąć syrop klonowy w tym przepisie. Rzadko go używam, więc kusiło mnie, żeby zaoszczędzić te kilka euro – sknera! ;), ale mój przykładny mąż oświadczył, że jak ma być, to być musi. Rzeczywiście, bez syropu hot dogi nie byłyby już takie dobre, a kiełbaski nie lśniłyby tak pięknie. Słodki smak syropu łagodzi ogień musztardy, a ogień jest dosłownie piekielny! Spożywanie tej musztardy, którą widzicie na obrazku można bez problemu  zaliczyć do dziedziny sportów ekstremalnych. I znów – ja musztardy z reguły nie jadam, czasem tylko do smażonej kiełbaski, ale mon mari – a i owszem, i to ja go namówiłam do jej kupna. Jak myślicie – dlaczego?

Składniki na 4 porcje:

  • 8 kiełbasek merguez ( można użyć również frankfuterek )
  • 2  cebule ( czerwone lub zwykłe )
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki ziaren musztardy ( gorczycy )
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 4 małe bagietki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 szczypta brązowego cukru
  • 2 łyżeczki octu winnego

Wykonanie:

  1. Podgrzej piekarnik do 220°C. Ułóż kiełbaski w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstaw je do pieca na około 15 minut.
  2. W tym czasie obierz i pokrój cebule w krążki, usmaż je na złoty kolor z łyżką oleju i ziarnami gorczycy.
  3. Gotowe kiełbaski posmaruj syropem klonowym, włóż po dwie sztuki do naciętych wzdłuż bagietek.
  4. W rondelku zagrzej łyżkę musztardy z octem winnym i szczyptą cukru, do momentu aż cukier się rozpuści.
  5. Do środka każdej bagietki włóż porcję cebuli, polej musztardą z octem. Podgrzej jeszcze kilka minut w piekarniku i podawaj od razu, na ciepło. Smacznego!

Na podstawie 30 minutes maxi! Wyd. Larousse

A na deser spróbujemy flanu / kremu, może kawowego tym razem… Zachęcam Was do odwiedzania Wonderland na Facebooku. Mam zamiar publikować tam inne zdjęcia, jakieś bonusy do bloga, zapowiedzi postów itp. Zapraszam 🙂

Reklamy

7 thoughts on “Hot dogi z merguez i syropem klonowym

  1. Uwielbiam kielbaski merguez! Za kazdym razem, kiedy obok mojej pracy rozkladaja sie kramarze z francuskimi specjalami, zaopatruje sie w nie. Zwyklych hot-dogow tez nie lubie, pewnie dlatego, ze nie lubie parowek. U ciebie nawet bula jest „ulepszona” 🙂

  2. Tym octem zbiłaś z tropu – czytałam przepis i już, już prawie czułam na języku smak, a tu ocet wszystko mi pomieszał. Zdecydowanie muszę spróbować takiego zestawu, bo wyobraźni mi nie starcza. A wygląda smakowicie.

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s