Chałka drożdżowa

Dzisiaj nie zaskoczę Was niczym szczególnym, a zresztą – czy kiedykolwiek zaskoczyłam? Nie mam pod tym względem przesadnych ambicji, po prostu gotuję to, co lubię i potrafię. Najważniejsze, żeby było smacznie, a taka świeżutka chałka wprost rozpływa się w ustach!

Jestem bardzo przywiązana do tego ciasta, bo po 1. zawsze wychodzi, po 2. składa się ze składników, które zawsze są pod ręką i po 3. można je wykorzystywać w dowolny sposób: formować z niego bułeczki, rogale, chałkę, albo po prostu upiec ciasto drożdżowe z kruszonką, czy z owocami itp. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki, a konkretnie z tej strony.

Składniki na ciasto:
  • 30 dkg mąki pszennej, przesianej przez sito
  • 12g świeżych lub 6g suchych drożdży
  • 125 ml ( około pół szklanki ) letniego mleka
  • 1 jajko w pokojowej temperaturze
  • 50g roztopionego i wystudzonego masła
  • 45g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Kruszonka: 25 g masła, 5 płaskich łyżek mąki, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy

  1. Mąkę wymieszaj w misce z suchymi drożdżami (jeśli używasz świeżych drożdży, wymieszaj je z letnim mlekiem).
  2. Dodaj pozostałe składniki i starannie wyrabiaj ciasto, a pod koniec dodaj roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  3. Przykryj ciasto kuchennym ręczniczkiem i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 90 minut).
  4. Po tym czasie lekko wyrób ciasto, podziel na trzy części i uformuj z nich wałeczki. Zapleć warkocz.
  5. Przełóż chałkę do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Pozostaw do napuszenia na kolejne 30 – 40 minut.
  6. Po tym czasie posmaruj wierzch ciasta mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.
  7. Wymieszaj składniki za kruszonkę i posyp chałkę okruszkami.
  8. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 35 minut i upiecz chałkę na złoty kolor. Smacznego!

Reklamy

11 thoughts on “Chałka drożdżowa

  1. zrób jakąś stronę o mnie, nie ma gdzie pogratulować pięknej konstrukcji bloga, chętnie poczytałabym choć jedno danie o kimś, kto serwuje danie 🙂

    • Była strona „o mnie”, ale ją skasowałam, bo wydawało mi się, że to takie pretensjonalne 😉 Te wszystkie powody dlaczego się pisze bloga itd. Pisze się, bo się lubi 🙂 Dodam jakąś swoją fotkę, jak znajdę w miarę „wyjściową” 😉 A, i dziękuję za takie miłe słowa 🙂

    • autorzy książek też się podpisują i dziennikarze, dlaczego blogerzy nie :), w końcu nie chodzi o rozmiar stanika tylko o przyczynek do prowadzenia takiego a nie innego bloga 🙂

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s