Indyk w karmelowym sosie

Z lepszym lub gorszym skutkiem – ostatnio bawię się w eksperymenty fotograficzne. Walczę z popołudniową szarugą, wczesnym wieczorem i notorycznym brakiem naturalnego światła. Ustawiam balans bieli, zmieniam kontrast, mieszam w kolorach tak, aby zanadto nie zmienić wyglądu potrawy, a zdjęciom nadać nieco inny charakter. Niestety, nie zawsze moje dania są fotogeniczne ( patrz obrazek powyżej i poniżej ), ale tak to już bywa, kiedy jedzenie w pierwszej kolejności ma być smaczne. Czytałam różne poradniki dla fotografów żywności, że lepiej wygląda potrawa niedogotowana – całkiem możliwe. Makaron al dente, chrupiąca fasolka – tak, ale cała reszta musi być przyrządzona jak należy, bo my to wszystko potem po prostu jemy 🙂

Zapraszam na danie smaczne, aczkolwiek mało urodziwe:

Składniki na około 4 porcje:

  • 1 kg piersi z indyka*
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 100 g świeżego imbiru
  • 200 g cukru
  • 80 – 100 ml sosu sojowego mniej słonego
  • 50 g ziaren sezamu

* indyka można zastąpić wieprzowiną

  1. Oczyść mięso indyka, pokrój w małą kostkę i usmaż lekko na oliwie.
  2. Do rondelka wsyp cukier, dodaj odrobinę wody, gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie brązowy karmel.
  3. Obierz cebulę oraz imbir. Pokrój na kawałki i przy pomocy blendera zrób puree.
  4. Karmel zdejmij z ognia i stopniowo wlej do niego sos sojowy. Dodaj puree cebulowo – imbirowe, gotuj i mieszaj jeszcze około 2 minuty.
  5. Sos karmelowy połącz z indykiem i wstaw do lodówki na około pół godziny, do zamarynowania.
  6. Przełóż indyka do naczynia żaroodpornego i piecz go w 180°C przez 20 – 25 minut.
  7. Po upieczeniu indyka posyp ziarnami sezamu. Podawaj na ciepło z ryżem basmati i zieloną fasolką. Smacznego!

Przepis na podstawie książeczki „Mes plateaux cocottes” Wyd. Marabout.

Reklamy

2 thoughts on “Indyk w karmelowym sosie

  1. Niefotogeniczne? Smiem polemizowac! Na sam widok pociekla mi slinka.
    Zima jest bezlitosna dla zdjec, ale mozna chociaz troche poprawic ich jakosc. Wystarczy wiedziec, jak to zrobic. (Ja nie wiem; musze zaczac sie uczyc…)

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s