Brukselka z boczkiem i bułką tartą

Jeśli lubisz brukselkę, nie muszę Cię do niczego przekonywać. Jeśli zaś na samą myśl o tych małych, słodkawych kapustkach robisz kwaśną minę – nie lękaj się. Ta wersja brukselki sprawi, że odkryjesz jej nowe, smaczne oblicze. W tym daniu brukselka ugotowana jest al dente i smakuje zupełnie inaczej, niż np. ta miękka kapustka z zupy jarzynowej ( chociaż ja taką też lubię ). Potrawa doskonale sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania. Na moim stole z pewnością zagości niejeden raz.

Składniki dla 3 osób:

  • 500 g świeżej brukselki
  • 200 g wędzonego boczku*
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

* ( wegetarianie mogą zastąpić boczek 1 – 2 łyżkami masła )

Przygotowanie:

  1. Brukselkę obierz z zewnętrznych listków i ugotuj 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj bardzo zimną wodą.
  2. Boczek pokrój w kostkę lub cienkie paseczki, a następnie podsmaż go na patelni.
  3. Szalotkę drobno posiekaj i wraz z brukselką dodaj do boczku. Wsyp bułkę tartą, dodaj łyżkę masła i smaż dalej, od czasu do czasu mieszając.
  4. Po 5 minutach dodaj przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, wymieszaj  i dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podawaj na ciepło jako przystawkę, smacznego!

Reklamy

9 thoughts on “Brukselka z boczkiem i bułką tartą

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s