Kaki, czyli Persymona

Persymona pochodzi z Chin i Japonii, ale uprawiana jest również na południu Europy i w Kaliforni. Rośnie na wysokich ( do 15  metrów ), zrzucających liście drzewach. Owoce, czy też jagody persymony, inaczej zwane kaki, z wyglądu przypominają pomidor. Mają żółto – pomarańczową barwę, skórkę jak jabłko i z reguły są pozbawione pestek. Ich smak określany jest pomiędzy morelą a pomidorem. Ja powiedziałabym, że to połączenie jabłka, gruszki i melona. Dojrzałe owoce są miękkie, słodkie i niezbyt soczyste, ale całkiem smaczne. Świetnie nadają się do sałatek owocowych, można z nich również zrobić dżem, galaretkę, czy lody. Owoce kaki dodaje się także do sosów słodko – kwaśnych. Persymona jest źródłem witamin ( głównie A i C ), natomiast ze względu na bogactwo wapnia owoce polecane są kobietom w ciąży, a także w okresie menopauzy.

13 thoughts on “Kaki, czyli Persymona

  1. Ja zawsze jakoś omijałam kaki, nie przekonywały mnie swoim wyglądem, ale dzisiaj spotkałam wyjątkowo dorodne egzemplarze i się skusiłam po raz pierwszy. Nie wiem, jak smakują te mniejsze, bardziej żółte owoce. Te, które widać na zdjęciach są wielkości sporego jabłka i bardzo mi smakują. Na pewno będę je kupować częściej 🙂

  2. Warto dodać, że persymony, które są sprzedawane w sklepach są twarde – a twarde są niedobre. Do jedzenia nadają się takie, które są miękkie kiedy się ich dotyka.
    Czasem zanim owoc dojrzeje, to minie tydzień.

  3. Ja miałam szczęście i trafiłam za pierwszym razem na dojrzałe owoce, więc nie mam złych doświadczeń. Dzięki za komentarze – całe życie się człowiek uczy 🙂

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s