Aspic, czyli galareta z warzywami, jajkiem i indykiem

Mężczyźni też rozmawiają o jedzeniu. Na dowód tego mój mąż co jakiś czas przynosi z pracy gotowe przepisy, lub nazwy dań, które „koniecznie musi zrobić!” Kończy się na tym, że najczęściej to ja robię, ale nie narzekam. No dobrze, niech będzie, że czasem mi pomaga 😉 Nie gniewam się, bo lubię poznawać nowe smaki, szczególnie dania kuchni francuskiej polecone przez rodowitych przedstawicieli tej narodowości. Aspic ( czyt. aspi ) to jedna z takich potraw. Jak widać na obrazkach – to zwyczajne warzywa w galarecie, z jajkiem na twardo i szynką. Musi być dużo, gęsto, smacznie i kolorowo. Szczerze powiem, że jest to pierwsza galareta, która mi smakuje. Nie przeszkadzał mi nawet ocet winny, którym aspic powinien być pokropiony. Przyznajcie, że wygląda dość zachęcająco, tak wiosennie 🙂

Poniżej podaję Wam dwie wersje galarety. Nie piszę ile czego, ponieważ proporcje są dowolne, w zależności od Waszych upodobań. Najważniejsze, aby było dużo różnokolorowych składników i aby zalać to wszystko wodą z żelatyną w odpowiednich proporcjach ( w/g opisu na opakowaniu, lub odrobinę mniej wody ). We Francji można kupić żelatynę przeznaczoną specjalnie do aspic, np. o winnym smaku. Wszystkie składniki wrzucamy do foremki, zalewamy wodą z żelatyną i chłodzimy w lodówce – najlepiej przez całą noc. Aby łatwiej wyjąć galaretę na talerz, można na moment zanurzyć formę we wrzątku, wtedy galareta bez problemu odejdzie od brzegów. Galaretę podajemy polaną odrobiną octu winnego, cytryną, a niektórzy Francuzi jedzą ją też z majonezem lub keczupem. Smacznego 🙂

Wersja Kolegi Francuza:

  • szynka konserwowa
  • jaja na twardo
  • mieszanka warzyw
  • świeże pomidory
  • korniszony
  • natka pietruszki
  • tuńczyk
  • woda z żelatyną

Moja wersja:

  • mieszanka warzyw: ugotowana marchew, kukurydza z puszki, zielony groszek ( mrożony, sparzony wrzątkiem ), zielona fasolka ( gotowana 3 minuty )
  • natka pietruszki
  • jaja na twardo ( uwierzcie, że są w środku )
  • szynka z indyka
  • woda z żelatyną

7 thoughts on “Aspic, czyli galareta z warzywami, jajkiem i indykiem

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s