Krokiety serowo – ziemniaczane z pieczarkami

Dlaczego ja wcześniej nie robiłam tych krokietów? Są pyszne! Smakują podobnie do smażonego sera, ale mają troszkę bardziej płynną konsystencję. Może to z powodu sera Morbier, którego użyłam zamiast parmezanu – po prostu tylko taki miałam w domu. Krokiety mogą być nadziewane, lub nie. Większe – jak śliwka, czy też malutkie jak orzeszki. Są wspaniałe jako dodatek do drugiego dania, zamiast zwykłych ziemniaków ( jak spróbujecie – już na zawsze zwykłe ziemniaki stracą swój urok ). Świetnie się sprawdzą jako ciepła przekąska w towarzystwie np. czerwonego barszczyku ( ser z barszczykiem? ja bym zaryzykowała 😉 Można je zrobić wcześniej, a przed podaniem tylko podgrzać w piekarniku. Bardzo Wam polecam – są rewelacyjne!

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g ziemniaków
  • 125 g parmezanu*
  • 200 g pieczarek
  • 1 jajko + 2 jajka do panierki
  • kawałek masła ( około 1 łyżki )
  • sól i pieprz
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • mąka
  • bułka tarta

* może być również inny gatunek, np. ja użyłam sera morbier

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie ubij je i wystudź.
  2. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki, przypraw i usmaż na złoty kolor.
  3. Wymieszaj ziemniaki z jajkiem, drobno startym  serem i kawałkiem masła. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. Przypraw pieprzem i solą do smaku.
  4. Uformuj z ciasta kulki wielkości śliwki, nadziej je porcją pieczarek i ponownie nadaj im okrągły kształt ( tak samo, jak robisz knedle ). Wykładaj krokiety na blat posypany mąką.
  5. Obtocz krokiety w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej i smaż w głębokim oleju ( 180° C ) na złoty kolor.
  6. Usmażone krokiety wykładaj na ręcznik papierowy, podawaj na ciepło. Smacznego!

Przepis dostałam od Liz Moore z Belle Isle Cookery School

Reklamy

11 thoughts on “Krokiety serowo – ziemniaczane z pieczarkami

  1. Jej, jak pięknie podane! Niesamowite zdjęcie, od razu rzuciło mi się w oczy. Krokiety wyglądają bardzo smakowicie. A o serze który użyłaś pierwsze słyszę.
    Pozdrawiam i zapraszam na pieczone jabłka! 🙂

  2. Cieszę się, że Wam się spodobały i mam nadzieję, że wypróbujecie przepis 🙂 Moja rada: ser powinien być dobry, bo nadaje smaku krokietom. Poza tym trzeba się z nimi obchodzić delikatnie, szczególnie przy panierowaniu. Jak widać ja dałam radę, więc Wam też się bez problemu uda. Pozdrawiam 🙂

  3. Znalazłam przypadkowo ten przepis, zrobiłam i własnie sie zajadamy, wchodzi na stałe do arsenału kulinarnego, dzięki i pozdrawiam.

  4. właśnie je zrobiłam są bardzo pyszne i niezwykle ładnie się prezentują, panierowałam w samej bułce, bez jajka i wyszły równie złociste! mam je zamiar podac z surówką z pora z sosikiem pieczarkowym! jedyna rada pieczarki przyprawia się po usmażeniu, gdyż jesli przyprawimy je na samym oczatku robią się gąbczaste!pozdrawiam

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s