Krokiety serowo – ziemniaczane z pieczarkami

Dlaczego ja wcześniej nie robiłam tych krokietów? Są pyszne! Smakują podobnie do smażonego sera, ale mają troszkę bardziej płynną konsystencję. Może to z powodu sera Morbier, którego użyłam zamiast parmezanu – po prostu tylko taki miałam w domu. Krokiety mogą być nadziewane, lub nie. Większe – jak śliwka, czy też malutkie jak orzeszki. Są wspaniałe jako dodatek do drugiego dania, zamiast zwykłych ziemniaków ( jak spróbujecie – już na zawsze zwykłe ziemniaki stracą swój urok ). Świetnie się sprawdzą jako ciepła przekąska w towarzystwie np. czerwonego barszczyku ( ser z barszczykiem? ja bym zaryzykowała 😉 Można je zrobić wcześniej, a przed podaniem tylko podgrzać w piekarniku. Bardzo Wam polecam – są rewelacyjne!

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g ziemniaków
  • 125 g parmezanu*
  • 200 g pieczarek
  • 1 jajko + 2 jajka do panierki
  • kawałek masła ( około 1 łyżki )
  • sól i pieprz
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • mąka
  • bułka tarta

* może być również inny gatunek, np. ja użyłam sera morbier

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie ubij je i wystudź.
  2. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki, przypraw i usmaż na złoty kolor.
  3. Wymieszaj ziemniaki z jajkiem, drobno startym  serem i kawałkiem masła. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. Przypraw pieprzem i solą do smaku.
  4. Uformuj z ciasta kulki wielkości śliwki, nadziej je porcją pieczarek i ponownie nadaj im okrągły kształt ( tak samo, jak robisz knedle ). Wykładaj krokiety na blat posypany mąką.
  5. Obtocz krokiety w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej i smaż w głębokim oleju ( 180° C ) na złoty kolor.
  6. Usmażone krokiety wykładaj na ręcznik papierowy, podawaj na ciepło. Smacznego!

Przepis dostałam od Liz Moore z Belle Isle Cookery School

11 thoughts on “Krokiety serowo – ziemniaczane z pieczarkami

  1. Jej, jak pięknie podane! Niesamowite zdjęcie, od razu rzuciło mi się w oczy. Krokiety wyglądają bardzo smakowicie. A o serze który użyłaś pierwsze słyszę.
    Pozdrawiam i zapraszam na pieczone jabłka! 🙂

  2. Cieszę się, że Wam się spodobały i mam nadzieję, że wypróbujecie przepis 🙂 Moja rada: ser powinien być dobry, bo nadaje smaku krokietom. Poza tym trzeba się z nimi obchodzić delikatnie, szczególnie przy panierowaniu. Jak widać ja dałam radę, więc Wam też się bez problemu uda. Pozdrawiam 🙂

  3. Znalazłam przypadkowo ten przepis, zrobiłam i własnie sie zajadamy, wchodzi na stałe do arsenału kulinarnego, dzięki i pozdrawiam.

  4. właśnie je zrobiłam są bardzo pyszne i niezwykle ładnie się prezentują, panierowałam w samej bułce, bez jajka i wyszły równie złociste! mam je zamiar podac z surówką z pora z sosikiem pieczarkowym! jedyna rada pieczarki przyprawia się po usmażeniu, gdyż jesli przyprawimy je na samym oczatku robią się gąbczaste!pozdrawiam

Odpowiedz na asieja Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s