Golden syrup

Golden syrup wykorzystywany jest do wypieku wielu ciast i ciasteczek, a także jako słodki sos do deserów. Trudno go kupić w sklepie, więc z łatwością możemy go przygotować sami w domu. Ja wykorzystałam przepis z tej strony. Trzeba być ostrożnym w trakcie przygotowania syropu, ponieważ będziemy mieć do czynienia z wysoką temperaturą, ale ogólnie cały proces gotowania jest bardzo prosty i przyjemny.
***********************************************************

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 50 ml wody

Cukier z wodą należy zagotować w rondlu z grubym dnem, ciągle mieszając, na średnim ogniu, aby powstał ciemnozłoty karmel. Ja początkowo miałam z tym problem, gdyż woda wyparowała, a zamiast karmelu zrobił się zwykły, biały i bardzo sypki cukier. Dolałam więc jeszcze odrobinę wody i zwiększyłam ogień – pomogło i od razu powstała piękna bursztynowa masa. Należy uważać, aby nie przypalić cukru – wtedy syrop byłby gorzki. Kiedy mamy już gotową masę karmelową – zdejmujemy rondel z ognia i ostrożnie!!! wlewamy do niej

  • 600 ml wrzącej wody

Ostrożnie mieszamy i  znów dodajemy:

  • 1 kg cukru
  • sok z około połowy cytryny

Teraz pozostaje tylko całość doprowadzić do wrzenia i gotować raczej bez mieszania około 45 minut na małym ogniu. Jeśli syrop będzie za gęsty – dolać troszkę wody, jeśli za rzadki – pogotować jeszcze chwilkę. Należy jednak pamiętać, że syrop zgęstnieje po wystudzeniu. Można go najpierw wystudzić, sprawdzić i potem ewentualnie zmienić konsystencję. Z podanych składników powstaje około 1,25 litra syropu. Po przelaniu go do butelki lub słoiczków, możemy go przechowywać w szafce mniej więcej przez rok. Polecam!

 

1 thought on “Golden syrup

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s