Składniki:
- 200 g cukru
- 50 ml wody
Cukier z wodą należy zagotować w rondlu z grubym dnem, ciągle mieszając, na średnim ogniu, aby powstał ciemnozłoty karmel. Ja początkowo miałam z tym problem, gdyż woda wyparowała, a zamiast karmelu zrobił się zwykły, biały i bardzo sypki cukier. Dolałam więc jeszcze odrobinę wody i zwiększyłam ogień – pomogło i od razu powstała piękna bursztynowa masa. Należy uważać, aby nie przypalić cukru – wtedy syrop byłby gorzki. Kiedy mamy już gotową masę karmelową – zdejmujemy rondel z ognia i ostrożnie!!! wlewamy do niej
- 600 ml wrzącej wody
Ostrożnie mieszamy i znów dodajemy:
- 1 kg cukru
- sok z około połowy cytryny
Teraz pozostaje tylko całość doprowadzić do wrzenia i gotować raczej bez mieszania około 45 minut na małym ogniu. Jeśli syrop będzie za gęsty – dolać troszkę wody, jeśli za rzadki – pogotować jeszcze chwilkę. Należy jednak pamiętać, że syrop zgęstnieje po wystudzeniu. Można go najpierw wystudzić, sprawdzić i potem ewentualnie zmienić konsystencję. Z podanych składników powstaje około 1,25 litra syropu. Po przelaniu go do butelki lub słoiczków, możemy go przechowywać w szafce mniej więcej przez rok. Polecam!
Dzięki za przepis. ile to razy olać musiałam jakiś fajny przepis, bo tego syropu nie miałam.