Migdałowe różyczki

Dzisiaj mam dla Was łatwy i szybki przepis na migdałowe różyczki. Któż z nas nie ma czasem ochoty na małą czekoladową przekąskę? – nie znam takiej osoby. Różyczki są pyszne i chrupiące. Przepis ten możecie modyfikować w zależności od Waszych upodobań: gorzką czekoladę zamienić np. na mleczną, a olejek migdałowy zastąpić waniliowym. Puśćcie wodze fantazji i zajadajcie ze smakiem 🙂

Składniki:

  • 200 g ciemnej czekolady
  • 50 g masła
  • 3 łyżki golden syrup’u
  • 125 g płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • garść płatków migdałów do dekoracji

Czekoladę rozpuść na lekkim ogniu z masłem, olejkiem migdałowym i syropem. Mieszaj od czasu do czasu. Zdejmij z ognia kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, a masa będzie jednolita i lśniąca. Wsyp płatki kukurydziane i dokładnie wymieszaj. Wykładaj małe porcje na papierowe foremki. Udekoruj płatkami migdałów i odstaw do wystygnięcia na 2 – 3 godziny. Smacznego!

Przepis pochodzi z książeczki ” Pâtisserie facile ” S. Lewis.

5 thoughts on “Migdałowe różyczki

    • Przyłączam się! W Wonderlandzie zawsze jest tak pięknie, że zaczynam wątpić w sens zaglądania na inne blogi, łącznie ze swoim własnym 😉

  1. a ja usycham, bo nie mam w domu nic słodiego akurat, a tak mi apetytu narobiłaś 🙂
    …tylko tej czekolady mi brakuje, płatki mam… no nic, muszę czekać do jutra 🙂

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s