Dzisiaj mam dla Was łatwy i szybki przepis na migdałowe różyczki. Któż z nas nie ma czasem ochoty na małą czekoladową przekąskę? – nie znam takiej osoby. Różyczki są pyszne i chrupiące. Przepis ten możecie modyfikować w zależności od Waszych upodobań: gorzką czekoladę zamienić np. na mleczną, a olejek migdałowy zastąpić waniliowym. Puśćcie wodze fantazji i zajadajcie ze smakiem 🙂
Składniki:
- 200 g ciemnej czekolady
- 50 g masła
- 3 łyżki golden syrup’u
- 125 g płatków kukurydzianych
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- garść płatków migdałów do dekoracji
Czekoladę rozpuść na lekkim ogniu z masłem, olejkiem migdałowym i syropem. Mieszaj od czasu do czasu. Zdejmij z ognia kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, a masa będzie jednolita i lśniąca. Wsyp płatki kukurydziane i dokładnie wymieszaj. Wykładaj małe porcje na papierowe foremki. Udekoruj płatkami migdałów i odstaw do wystygnięcia na 2 – 3 godziny. Smacznego!
Przepis pochodzi z książeczki ” Pâtisserie facile ” S. Lewis.
wypróbuję w weekend 😉
ślicznotki
nie mogę oglądać Twoich zdjęć już więcej bo z zazdrości usycham ;)))
Przyłączam się! W Wonderlandzie zawsze jest tak pięknie, że zaczynam wątpić w sens zaglądania na inne blogi, łącznie ze swoim własnym 😉
a ja usycham, bo nie mam w domu nic słodiego akurat, a tak mi apetytu narobiłaś 🙂
…tylko tej czekolady mi brakuje, płatki mam… no nic, muszę czekać do jutra 🙂