Płaszczka w sosie śmietanowo – cebulowym

Sądząc po ilości odsłon, dania rybne nie cieszą się zbyt dużą popularnością, a szkoda, bo to, co widzicie na powyższym obrazku, być może nie powala swą urodą, ale smakuje tak, że po prostu musiałam zamieścić ten post! Chociaż nie planowałam tego i nie przygotowałam żadnej ciekawej aranżacji. Przeciwnie – na zdjęcia miałam dosłownie chwilkę, poganiana przez męża, żeby jeść, bo wystygnie.

Mąż pełni w tym miejscu pierwszoplanową rolę, bo to On od początku do końca przygotował to danie. Wymyślił ( a właściwie wynalazł przepis między innymi na tej stronie ), kupił, zrobił i podał pod nos. Powiem Wam, że byłam dość sceptycznie nastawiona do tej potrawy. Sos ze śmietaną i cebulą nie budził we mnie entuzjazmu, ale po spróbowaniu pierwszego kęsa byłam zachwycona smakiem tej potrawy. Bardzo gorąco ją Wam polecam!

Jeszcze garść informacji: płaszczka jest rybą morską, o płaskim, dyskowatym kształcie ciała. Niektóre gatunki potrafią wytwarzać prąd elektryczny. Wiele z nich posiada ogon zakończony niebezpiecznym kolcem jadowym. Właśnie taka płaszczka zabiła znanego australijskiego przyrodnika Steve’a Irwina zwanego Łowcą Krokodyli.

Nie martwcie się – do przygotowania tej potrawy będziemy potrzebować jedynie kilka płetw. Dodam jeszcze, że jedzenie płaszczki nie jest zbyt kłopotliwe, ponieważ bardzo łatwo i za jednym zamachem możemy usunąć wszystkie ości. A oto szczegółowy przepis:

Składniki dla 4 osób:

  • 4 płetwy płaszczki
  • 200 ml śmietany
  • 2 szalotki
  • 120 ml + 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • masło do smażenia ryby
  • sól i pieprz
  • odrobina mąki
  • do podania i przystrojenia: ziemniaki ugotowane w mundurkach, a następnie odsmażone na patelni, pomidor, natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj energicznie 2 łyżki octu winnego z oliwą i sokiem z cytryny. Powstałą emulsją natrzyj ryby i wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Szalotkę pokrój w drobną kostkę, a następnie podgrzej ją wraz z 120 ml octu winnego na małym ogniu, nie gotuj.
  3. Dodaj śmietanę i gotuj sos przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając*.
  4. Obtocz ryby w mące i usmaż na maśle – z każdej strony na złoty kolor. Przypraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj rybę na ciepło, polaną sosem śmietanowo – cebulowym, w towarzystwie odpieczonych ziemniaczków i pomidorów. Smacznego!

* przed podaniem sos można zmiksować blenderem, aby miał gładką konsystencję

Reklamy

6 thoughts on “Płaszczka w sosie śmietanowo – cebulowym

  1. Ja jestem rybnymi propozycjami zachwycona. Sardynki z harissą bardzo podziałały mi na wyobraźnię. Czuję, że ta płaszczka też by mi posmakowała. Niestety, ubolewam nad tym strasznie, zaopatrzenie polskich sklepów pod tym względem nie umywa się do francuskich, czy w ogóle zachodnioeuropejskich. Ale niech ja tylko dorwę gdzieś płaszczkę…

    • To fakt. My dostajemy oczopląsu od tych wszystkich gatunków ryb i owoców morza. Czasem sobie stoimy przed taką ogromną lodową ladą i gapimy się z uśmiechem jak nienormalni 😉

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s