Kluski na parze

Życie potrafi zaskakiwać. Stoję sobie w kolejce do kasy, przy której poustawiane są różne gumy, cukierki, bombki, gazety i co ja widzę? – kalendarz adwentowy dla KOTA. Tak, dla kota – taki z otwieranymi drzwiczkami, za którymi schowane są łakocie. Poczułam się lekko zbita z tropu. Dobrze, że chociaż darowali sobie Mikołaja na obrazku, chociaż, czemu nie. Nie żebym miała coś przeciwko kotom, sama mam małego sierściucha w domu. Ale po co kotu taki… Nie ma sensu się zastanawiać. Może swojemu psu pod choinkę  kupię autko na baterie. Pan by się ucieszył. Druga sprawa – idziemy sobie spokojnie zapytać o postępy, w przekonaniu, że za kilka miesięcy – trzy, może pięć, zmienimy mieszkanie. A tu niespodzianka – odbiór kluczy na początku grudnia! To nas czekają Święta – wokół same kartony, bajzel, będzie bomba! I zapewne przerwa w pisaniu bloga.

Uradowana nadchodzącymi zmianami, zagniotłam ciasto drożdżowe na kluchy, które już chodziły za mną od jakiegoś czasu. I w końcu doszły. Mam w swoim starym zeszycie przepis – jak to często bywa z listą samych składników, bez instrukcji wykonania. Nie lubię takich karteluszek, często nawet bez tytułu. I potem weź się domyśl co to jest! Ale zrobiłam ( z połowy składników, bo po co komu 8 szklanek mąki na dwie osoby?! ), zjedliśmy i były super.

Składniki na około 18 klusek:

  • 4 szklanki przesianej mąki
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 żółtko + 1 jajko
  • szczypta soli
  • dżem lub konfitura ze śmietaną do polania klusek

Instrukcja:

  1. Rozpuść drożdże w letnim mleku i wymieszaj w misce z mąką. Dodaj jajko i żółtko, szczyptę soli. Zagnieć ciasto, pod koniec dodaj roztopione masło. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza.
  2. Odstaw ciasto na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
  3. Po tym czasie lekko wyrób ciasto i podziel je na około 18 kawałków.
  4. Uformuj z tych kawałków kuleczki ( możesz do środka dać troszkę dżemu, lub np. truskawkę – jak do knedli ), ułóż je na blacie posypanym mąką i pozostaw na 30 minut do napuszenia.
  5. Zagotuj wodę w dużym garnku. Wierzch garnka przykryj ściereczką i gotuj kluski na parze, pod przykryciem około 5 minut.
  6. Kluski polej sosem ( śmietana wymieszana z dżemem lub konfiturą ) i smacznego!

Reklamy

11 thoughts on “Kluski na parze

  1. 1. Ależ masz tempo z dodawaniem nowych wpisów, podziwiam! 🙂 ja siedzę i dłubię cały dzień kolejny i nawet nie wiem czy dzisiaj opublikuje…
    2. taaaaaa, widziałam ten kalendarz…….byliśmy wszyscy lekko skonfundowani, ja, mój narzeczony i nasi znajomi…ech, cóż tu więcej powiedzieć na ten temat.
    3. uwielbiam kluski na parze, wieki ich nie jadłam, więc bardzo dziękuję za ten wpis i przypomnienie o nich 🙂
    4. cieszę się z Wami z nowego mieszkania:)

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s