Custard crumble z leśnymi owocami

Dzisiejszy post to zapowiedź zimy, która zbliża się w tym roku bardzo niemrawo,  lecz nieuchronnie. Z samego rana dała o sobie znać dmuchając mi prosto w plecy w złośliwie przeszywający sposób. W Burgundii zwykle nie ma zbyt dużo śniegu, a i temperatura ( 0, -5 ) dość przyzwoita jak dla kogoś, kto pamięta nawet 30 – to stopniowe mrozy.

Jeśli te zdjęcia mrożą krew w Twoich żyłach, to wyobraź sobie ciepły budyń waniliowy, polany jeszcze gorącym sokiem i kawałkami owoców. Do tego kruszonka o smaku migdałów. Cieplej troszkę?

Trudno powiedzieć, czy to jest ciasto, czy deser. Jedno jest pewne: nie da się tego ładnie wyłożyć na talerzyk, więc jeśli chcesz poczęstować nim wymagających gości, raczej zdecyduj się na osobne, małe  naczynia żaroodporne, mniej więcej 6 x 250 ml. Przepis, z kilkoma moimi zmianami, pochodzi z Belle Isle Cookery School.

Składniki:

na custard*:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

* Custard to taki budyń, w którym mąkę ziemniaczaną zastępujemy mączką kukurydzianą, co sprawia, że ma lepszy smak i bardziej aksamitną konsystencję.

na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 95 g zimnego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 50 g zmielonych migdałów

oraz:

  • 900 g mrożonych owoców leśnych
  • 100 g cukru pudru + trochę do posypania
  • skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotuj custard ( tak jak budyń ): wymieszaj wszystko w rondelku, cały czas mieszając doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  3. Przełóż custard do 1,5 litrowego żaroodpornego naczynia, lub kilku mniejszych. Na wierzchu ułóż owoce, posyp cukrem pudrem i skórką otartą z cytryny.
  4. Przygotuj kruszonkę – możesz posłużyć się blenderem. Wymieszaj mąkę z zimnym masłem pokrojonym na kawałki. Kiedy zaczną robić się grudki, dodaj cukier puder i miksuj jeszcze przez chwilkę. Na koniec wymieszaj ciasto z migdałami. Wysyp kruszonkę na owoce.
  5. Wstaw do piekarnika na około 25 – 30 minut, aż owoce będą bulgotać, a kruszonka się zarumieni. Posyp cukrem pudrem. Podawaj, najlepiej na ciepło i np. z bitą śmietaną. Smacznego!

7 thoughts on “Custard crumble z leśnymi owocami

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s