Hachis Parmentier

Oto kolejna potrawa polecona nam przez znajomych Francuzów. Danie tym razem przygotował Pan Domu we własnej osobie – chyba wziął sobie do serca moje słowa napisane w jednym z poprzednich postów 🙂 Jeśli nazwa niewiele Wam mówi, to po prostu zapiekanka wołowo – ziemniaczana. Prosta w przygotowaniu, łagodna w smaku i bardzo dobra.

Autorem tej zapiekanki prawdopodobnie jest Antoine Parmentier – francuski agronom i farmaceuta, który upowszechnił spożycie ziemniaków we Francji. Wcześniej wykorzystywano je jedynie jako paszę dla zwierząt. Sprytny Antoine zasadził pole ziemniaków i nakazał je pilnować tylko w dzień. Nocą okoliczni mieszkańcy podkradali zbiory i w ten sposób spożycie ziemniaków znacznie wzrosło. Ich upowszechnienie odegrało też niebagatelną rolę w czasie wielkiej klęski nieurodzaju, która dotknęła Francję w 1785 roku.

Składniki dla 4 osób:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 200 g mielonej cielęciny*
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki chudego mleka
  • gałązka natki pietruszki
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 20 g masła
  • 50 g startego sera Gruyère
  • sól i pieprz, ewentualnie papryka, gałka muszkatołowa

* możesz wykorzystać tylko wołowinę, ale mięso powinno być ładne, nie tłuste. Świetnie też się sprawdzi mięso z rosołu.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i ugotuj do miękkości. Następnie zrób puree: ubij ziemniaki wraz z mlekiem, masłem i całym jajkiem.
  2. Mięso przypraw solą i pieprzem, wstaw do rondla i gotuj wraz z 1/2 szklanki wody około 20 minut.
  3. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj drobno i dodaj do mięsa.
  4. Kiedy woda z mięsa odparuje, zdejmij z ognia i dodaj żółtko oraz posiekaną natkę. Wymieszaj.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż połowę puree, następnie warstwę mięsa i drugą część ziemniaków. Całość przykryj startym serem. Możesz posypać wierzch papryką.
  6. Wstaw na 10 – 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220°C. Podawaj na ciepło,  z sałatą z sosem winegret i kieliszkiem czerwonego wina Corbières. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki „Instants Gourmands” Wyd. Auzou

Reklamy

1 thought on “Hachis Parmentier

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s