Sernik z karmelowo – czekoladową polewą i bananami

Przyznam się bez bicia, że nie mam ostatnio głowy do gotowania, blogowania i fotografowania. Zwykle tak jest, że jak się dzieje, to wszystko w jednym czasie. Musiałam zapisać w kalendarzu co, gdzie i kiedy, żeby nie zapomnieć i połapać się w tym całym zamieszaniu. I troszkę tak z głową w chmurach upiekłam dzisiaj mój najlepszy sernik we Francji 🙂

Jaka to różnica czy w Polsce, czy tutaj? – zasadnicza. We Francji nie ma normalnego twarogu*. W sklepach można dostać oczopląsu – sto tysięcy różnych gatunków serów, jednak nie uświadczysz porządnego, białego, gęstego twarożku. Wszystkie jakieś mało procentowe, rzadkie, choć bardzo dobre w smaku. W końcu kupiłam! Ostatnie na półce wiaderko 2 kilowe, i zastanawiałam się co zrobić z całą resztą. Problem rozwiązał się sam, ponieważ ser był zważony łącznie z serwatką i po odciśnięciu ważył niewiele ponad 400 g.

Muszę stwierdzić z całą stanowczością, że to jeden z najlepszych serników, jakie jadłam w życiu! Wspaniały spód na bazie sablés de bretagne. Doskonały, wilgotny ser z cytrusową skórką. Wyśmienita polewa karmelowo – czekoladowa z kawałkami bananów. Całość wbrew pozorom niezbyt słodka, pyszna! No, może zdjęcia niezbyt się udały, ale musicie mi uwierzyć na słowo 🙂 Przepis znalazłam na fejsbukowej stronie Nestlé Dessert, odrobinę go zmieniłam.

A przy okazji – u Was też pada śnieg na blogu? 😉

* małe sprostowanie: po kilku tygodniach poszukiwań, już po zrobieniu ciasta, odkryliśmy że w Grand Frais można kupić tzw. fromage blanc battu, czyli prawdopodobnie typowy twaróg na sernik 🙂

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady Nestlé Dessert Caramel
  • 3 jajka
  • 50 g mąki ( ja dodałam mąkę kukurydzianą )
  • 70 g masła
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml śmietany płynnej
  • 400 g białego sera 20%
  • 185 g herbatników sablés de bretagne
  • 1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 banan

Wykonanie:

  1. Pokrusz herbatniki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Wyłóż na dno foremki ( z odpinanym dnem ), wyrównaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  2. Piekarnik rozgrzej do 160°C.
  3. W misce ubij żółtka z cukrem, dodaj ser, mąkę oraz skórkę startą z cytryny i pomarańczy. Wymieszaj dokładnie.
  4. Białka ubij na sztywno, możesz dodać szczyptę soli. Pianę z białek połącz delikatnie z masą serową.
  5. Wyłóż masę do foremki i piecz około 40 minut, a następnie wyjmij ciasto i wystudź.
  6. W małym rondelku rozpuść czekoladę ze śmietaną, nie gotuj.
  7. Polej ciasto czekoladową masą i udekoruj bananami oraz skórką pomarańczy. Wstaw ciasto na 2 godziny do lodówki. Smacznego!

Reklamy

12 thoughts on “Sernik z karmelowo – czekoladową polewą i bananami

  1. Przyszłam do Ciebie i proszę, mam swój wymarzony śnieg 😉
    A do tego jeszcze (chociaż) kawałek pysznego serowca…wygląda bosko!

  2. Ja osobiście nie lubię sernika z innych gatunków serów i dlatego długo musiałam obejść się smakiem. Nie wiem, może mascarpone? Nie mam pojęcia i nie chcę Cię wprowadzać w błąd GM. Spróbuj na własną odpowiedzialność 😉

  3. Jestem zakochana w tym serniku 🙂 Uuuu, Muszę zebrać się w sobie, a także zdobyć wszystkie niezbędne składniki i wykonać misję (czyt.zrobić to jakże apetyczne ciasto) 🙂

  4. Ślinka cieknie przy każdym zdjęciu!! Mam pytanie odnoście herbatników, czy znajdę takie w polskim sklepie? A jeśli nie, to czym je zastąpić? pozdrawiam Joanna

    • Nie wiem, czy znajdziesz, bo od 6 lat nie kupuję w polskich sklepach 😉 ale mogą być w zamian np. digestive lub inne twardsze, chrupiące ciasteczka 🙂 Pozdrawiam!

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s