Nashi, inaczej zwane gruszką japońską lub piaskową ( ze względu na ziarnistą budowę miąższu ) pochodzi z Azji Wschodniej. Rośliny są również uprawiane w Nowej Zelandii, Australii oraz Chile. Nashi to jakby połączenie gruszki i jabłka, chociaż ich miąższ jest o wiele bardziej soczysty i chrupiący.
Owoce mają aromatyczny, orzeźwiający smak. Są okrągłe, mają około 10 cm wysokości i ładną, bladożółtą, piegowatą skórkę. Nadają się do przetworów, sałatek owocowych lub po prostu możemy je jeść jak zwykłe jabłko. Zawierają witaminę C oraz związki mineralne (wapń, potas i fosfor).
lubie te gruszki. maja taki delikatny, słodki smak.a wyglądaja jak inne jabłka ;] sa takie niepozorne. i niestety niedoceniane w Polsce.
Uwielbiam je. Miąższ jest tak fajnie zbity i twardy. Ta grudkowość też ma swój urok. Idealnie nadają się do owocowych sałatek. Fajnie grają z truskawkami.
PS. Śnieg jest uroczy 🙂 No i jest!
Jak dodać śnieg do bloga?
Kokpit – ustawienia – ogólne – i na dole trzeba zaznaczyć kwadracik „dodaj śnieg” 🙂
a mnie te gruszki w ogóle nie smakują, miałam kilka podejść i niczym mnie nie zachwyciły.. pomimo ogromnego sentymentu do japońskiej kuchni, tym owocom podziękuję
PS: piękne zdjęcia!
Uwielbiam je, szczególnie zimą 🙂 Pyszności !