Gulasz wołowy z warzywami i czerwonym winem

Jak tylko zobaczyłam zdjęcie tej potrawy ( w 4 numerze magazynu Zeste ), wiedziałam, że MUSZĘ ją ugotować. I pal licho te pół litra czerwonego, wytrawnego francuskiego wina! Gulasz jest przepyszny! Zapachy roznosiły się przez cały wieczór po całym mieszkaniu i klatce schodowej. Jeśli ktoś z Was próbował podobnej potrawy na bazie wina – wie, o czym ja mówię. Mam jeszcze w zanadrzu jeden, podobny przepis, z wykorzystaniem innego alkoholu, ale na razie cichosza…

Gulasz możecie ugotować poprzedniego dnia, ponieważ trzeba mu poświęcić trochę czasu. Przygotowanie nie jest wcale pracochłonne, ale mięso potrzebuje minimum dwóch godzin, aby było wystarczająco miękkie. Niby powinno się dusić gulasz w piekarniku, ale ja niestety nie dysponuję odpowiednim naczyniem i bez problemu ugotowałam go w garnku, na wolnym ogniu. No i wino – nie musi być z najwyższej półki, ale koniecznie wytrawne. Serdecznie Was zachęcam do spróbowania tej pysznej potrawy!

Składniki na porcję dla około 4 osób:

  • 1 kg ładnego mięsa wołowego
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 puszka ( 400 g ) pomidorów bez skórki
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 gałązki natki pietruszki + odrobinę do przystrojenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Opłukaj mięso i pokrój w małą kostkę, około 3cm. Następnie dokładnie obtocz je w mące.
  2. Cebulę i marchew obierz, opłukaj i pokrój w dość grube kawałki. Tak samo zrób z selerem naciowym.
  3. Uformuj ” bouquet garni „ – zwiąż ściśle nitką liście laurowe z natką pietruszki oraz gałązkami tymianku.
  4. Mięso usmaż dość mocno z 2 łyżkami oliwy na dużym ogniu. Odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Cebulę, marchew i seler smaż przez 2 minuty z resztą oliwy, na koniec dodaj przeciśnięty czosnek. Zalej warzywa winem, doprowadź do wrzenia i na średnim ogniu zredukuj ilość płynu o połowę.
  6. Do garnka z grubym dnem ( lub naczynia żaroodpornego z przykryciem ) wrzuć usmażone mięso, warzywa, pomidory z puszki.
  7. Dodaj ” bouquet garni „  i zalej wszystko bulionem wołowym. Przypraw do smaku pieprzem i solą.
  8. Zagotuj, a następnie duś pod przykryciem ( lub w piekarniku nagrzanym do 160° C ) przez 2 godziny. Od czasu do czasu wymieszaj, aby potrawa nie przywarła do dna.
  9. Usuń ” bouquet garni „  i podawaj gulasz na gorąco z ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Smacznego!

Reklamy

5 thoughts on “Gulasz wołowy z warzywami i czerwonym winem

  1. Crummblle, przywołuję Cię do porządku! To drugie co Ci chodzi po głowie, to ja wiem co to jest, bo mi też to chodzi. Przestań mi grzebać w głowie!
    😉
    A wołowina w winie jest świetna. Pięknie ją pokazałaś.

      • Nie, nie krępuj się 🙂 Poza tym ja też w najbliższym czasie będę mieć ograniczone możliwości blogowo-kulinarne i pewnie dopiero w styczniu za „poważniejsze” sprawy się wezmę.

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s