Pyszny boczuś

Dzisiaj proponuję Wam coś konkretnego, a zarazem bardzo smacznego. Nie będę się długo rozwodzić na temat tej potrawy. Powiem krótko: mięsko jest pyszne, mięciutkie i soczyste, ma cudowny smak imbiru i pomarańczy. Kolejną zaletą jest niska cena.

Jeśli chodzi o świeży imbir, to polecam Wam go zamrozić, a najlepiej obrać, pokroić na kawałki i schować do zamrażalnika – nie wyschnie, nie zmarnuje się i będzie pod ręką na następny raz.

Składniki dla około 4 osób:

  • około 1,2 kg świeżego boczku*
  • 60 g konfitury pomarańczowej niskosłodzonej, np „Bonne Mamman”
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • pieprz i sól

* dokładnie jest to „poitrine de porc„, czyli ta część mięsa z brzucha świnki – bardzo smaczne i niedrogie mięsko. Wygląda bardzo podobnie do boczku, a moim zdaniem jest lepsze w smaku. Niestety, nie znam polskiej nazwy, może ktoś z Was mnie uświadomi? 🙂

  1. Przygotuj marynatę: w miseczce dokładnie wymieszaj konfiturę z octem, oliwą, startym imbirem, przeciśniętym czosnkiem oraz pieprzem i solą.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  3. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Mięso opłukaj i natnij wzdłuż w kilku miejscach. Włóż do naczynia i natrzyj marynatą.
  5. Piecz około 1h 45 min. Wierzch mięsa powinien być skarmelizowany, ładnie przypieczony. Aby uniknąć przypalenia, możesz pod koniec przykryć go folią aluminiową.
  6. Podawaj w plastrach z ziemniaczkami, ugotowanymi warzywami lub inną ulubioną sałatką. Smacznego!

Przepis pochodzi z magazynu „Zeste” ( 2011, nr 4 )

Reklamy

11 thoughts on “Pyszny boczuś

    • Ja przeważnie robię w panierce ziołowo-czosnkowej, ale Twoja wersja tez by mi przypadła do gustu. Wygląda niezwykle smakowicie 🙂 Zapisuję !

      • Ja też do tej pory robiłam „na czosnkowo”, ale ten przepis wpadł mi w oko i wiedziałam, że będzie dobre. Mąż miał mieszane uczucia, że mięso i na słodko… ale potem mu bardzo smakowało. Jedna uwaga: w przepisie ta ilość mięsa jest na 6 osób, ja zmieniłam na 4, a i tak zjedliśmy to we dwójkę 😀 Pozdrawiam 🙂

  1. Przepis na pewno kiedyś wykorzystam, ale: niezwykle estetyczna oprawa bloga! – aż oczy się radują, a oglądanie to sama przyjemność, dodaje do ulub., sama prowadzę bloga więc trochę się ich naczytałam, ten – jest wyjątkowy,
    gratuluję 🙂

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s