Carbonara

Jestem wielbicielką kuchni włoskiej, więc na moim blogu nie może zabraknąć tej klasycznej potrawy. W oryginale – spaghetti. Ja przetestowałam różne wersje i zdecydowanie wolę, w tym przypadku, użyć makaron w innej formie, bardziej obklejającej się sosem, z wszelkiego rodzaju zagłębieniami, dziurkami itd. To ciekawe, że wystarczy zmienić kształt makaronu, a potrawa smakuje jakoś inaczej.

Składniki w orientacyjnych ilościach:

  • około 350 g makaronu ugotowanego al dente
  • 250 g wędzonego chudego boczku ( pokrojonego w kostkę lub cienkie paseczki )
  • odrobina oleju lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml płynnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 100 g parmezanu
  • garść lub dwie świeżo pokrojonej natki pietruszki
  • curry ( około pół łyżeczki ), pieprz i sól do smaku
  1. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i usmaż boczek . Na końcu dodaj przeciśnięty czosnek.
  2. Śmietanę wymieszaj w miseczce z żółtkami, startym parmezanem oraz przyprawami. Nie sól zbyt dużo, ponieważ boczek jest sam w sobie słony.
  3. Boczek zalej śmietaną, wymieszaj. Dodaj uprzednio ugotowany makaron i natkę. Całość podgrzewaj przez chwilę, mieszając. Podawaj na gorąco. Smacznego!

Spróbuj również innej wersji makaronu:

ALFREDO

AGLIO & OLIO

Z TUŃCZYKIEM

Reklamy

3 thoughts on “Carbonara

  1. Pychota. Już od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia makaronu w tym sosie – zawsze jadłam carbonara w knajpach. Teraz wiem, że jest to danie nie tylko pyszne ale proste i szybkie.

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s