Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi

Po kilku latach mieszkania w Irlandii wyjechaliśmy do Francji. To, co ucieszyło nas najbardziej, to widok i smak pysznego pieczywa. Artisan Boulanger Patissier – jeśli taki napis widnieje na szyldzie, to pewne, że znajdziesz tam wyborne bagietki, chleby, bułeczki, a także niezliczoną ilość słodkich wypieków.  We Francji pieczywo podawane jest do każdego posiłku i jest bardzo smaczne, często przyrządzane według starych, tradycyjnych receptur.

Po co więc męczyć się pieczeniem domowego chleba? A po to, aby zrobić przyjemność i sobie, i reszcie rodziny. Dom wypełnia się wtedy wspaniałym zapachem, chlebuś jest świeżutki, jeszcze gorący. Masełko rozpływa się na jego powierzchni. No i duma nas rozpiera – mamy pełną satysfakcję! Nawet jeśli wypiek nie jest idealny, trochę krzywy, popękany.

Do tej pory rzadko piekłam chleb, czy inne tego typu rzeczy. Powód jest prosty: mój stary poczciwy piec nie rozgrzewał się do wystarczająco wysokiej temperatury. Teraz mam nowy, więc mogę poszaleć. Niniejszym dział pt.: „piekarnia” uważam za otwarty!

Przepis, którym dzisiaj się z Wami podzielę, mogę uznać za własny. Miało być inaczej – inna mąka, inny olej, troszkę inne proporcje.  Z powodu lenistwa postanowiłam wykorzystać to, co mam w domu, „na stanie” i rezultat okazał się całkiem niezły. Może nawet lepszy od oryginału, moim zdaniem.

Chlebek jest dość ciężki i gliniasty, ale bardzo smaczny. Ma lekko chrupiącą skórkę. Oczywiście im świeższy, tym lepszy. Doskonały na śniadanie, lub jako dodatek do innych potraw, czy serów. Polecam!

Składniki:

  • 510 g mąki orkiszowej
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 – 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 75 g prażonych orzechów włoskich, posiekanych
  • około 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  1. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i solą.
  2. Świeże drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, a następnie wymieszaj z mąką.
  3. Wyrabiaj ciasto, pod koniec połącz z oliwą i orzechami. Jeśli potrzeba, dolej odrobinę więcej ciepłej wody. Ciasto powinno być elastyczne, z widocznymi pęcherzykami powietrza.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( na około 1 godzinę ).
  5. Po tym czasie uformuj z ciasta bochenek, posyp go mąką i przełóż do foremki keksówki. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem. Odstaw na kolejne 20 minut.
  6. Piecz około 30 minut w temperaturze 200°C. Wyjmij chlebek z foremki i wystudź na kratce. Skuś się na jeszcze ciepły kawałek. Smacznego!

14 thoughts on “Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi

  1. Ślinka cieknie, mniam, mniam . Mimo że sama lubię i dużo gotuję i piekę to jakoś nie mam odwagi żeby spróbować upiec samej chlebek . A zdjęcia cudne 🙂

    • Foremka – typowa keksówka o długości 30 cm. Jeśli chodzi o mąkę, to nie pamiętam jaki numer, ale na oko 700 lub 1400, myślę, że każda się nada 🙂

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s