Owoce limonki są powszechnie znane i w kuchni używane, ale czy ktoś z Was, drogich Czytelników zna odpowiedź na pytanie: czy „zielona cytrynka” to to samo, co limonka? Czy ta pierwsza ma bardziej zielony środek? Wrodzona dociekliwość nie pozwala mi zbagatelizować tego dylematu.
Tymczasem owoc i jednej i drugiej jest bardzo aromatyczny, soczysty i przyjemnie kwaśny. Podobnie, jak zwykła cytryna, może być składnikiem różnego rodzaju napojów, koktajli, sałatek, czy lodów owocowych. Doskonały dodatek do dań z ryb i owoców morza, a także niektórych sosów. Oczywiście nadaje się również do przyrządzania galaretki, konfitury, czy chutney. Skórkę otartą z bio-limonki wykorzystuje się do wzbogacenia smaku ciast i deserów. Zielony kolor wcale nie świadczy o jej braku dojrzałości. Owoce przetrwają tydzień w pokojowej temperaturze.