Bułki hamburgerowe

Okienko z boku ekranu przypomina: The big day is here ! Świat – ten prawdziwy i ten wirtualny czerwieni się od walentynkowych serduszek, a mój ma dzisiaj zupełnie inny – biały kolor. Homer the Dog obleciał w podskokach swoje spacerowe szlaki, z nosem w śniegowym puszku, uradowany. Ja, z prawie urwaną ręką, robiłam zdjęcia. Świat zniknął gdzieś we mgle, zaczarowany.

Potem szybko do domu, bo jednak zimno trochę. Gorąca kawa z mlekiem, poranne wiadomości i natrętna myśl: co by tu…

Aby tradycji stało się za dość, na kolację będzie czerwone wytrawne i powiedzmy jakiś krwisty stek. Taki zestaw przemawia do mnie bardziej, niż naleśniki w kształcie serca, czerwone cupcakes, czy inny walentynkowy torcik, z czegokolwiek byłby stworzony. Aby było jeszcze ciekawiej, może kupimy sobie kilka granatów?

A tymczasem, mając jeszcze sporo czasu do wieczora, zabrałam się za bułeczki hamburgerowe. Przepis autorstwa Marthy Stewart znalazłam na blogu Liski. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Bułeczki są bardzo dobre, miękkie i leciutkie. Polecam –  nie tylko w typowo hamburgerowym zestawie. Romantycznych Walentynek Wam życzę!

Składniki na 8 sporych bułeczek:

  • 3/4 szkl cieplej wody
  • 1/3 szkl mleka w proszku
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki

Do posmarowania bułek:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam, np kolorowy
  1. W misce wymieszaj wodę, mleko, masło i cukier. Dodaj drożdże, zamieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Dodaj jajko, połowę mąki i sól. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
  3. Powoli dodawaj resztę mąki. Ciasto – powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
  4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  5. Po tym czasie podziel ciasto na 8 bułeczek: uformuj w kulkę, spłaszcz je lekko dłonią.
  6. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
  7. Wyrośnięte bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp sezamem.
  8. Piecz 13-15 minut w temperaturze 200°C, na rumiany kolor. Wystudź na kratce. Smacznego!

Reklamy

5 thoughts on “Bułki hamburgerowe

  1. Fajnie wygladaja 🙂 ale ja i tak najczesciej kupuje gotowce, bo wole te miekkie zamiast chrupiacych 😛 od jutra rusza tydzien amerykanski w idlu, wiec sie obkupię w te buleczki i zamroze zeby miec na dluzej 🙂

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s