Dzień dzisiaj taki szybki, roztargniony. Tłusty jakiś… Czyżby czwartek? Miałam nie mieć czasu na smażenie, na zakupy nawet, ale z wszech stron zaatakowały mnie PĄCZKI, OPONKI, FAWORKI. Chrust mnie zasypał!
No i ta TRADYCJA ( ładne imię dla dziewczynki ). Pomyślałam, zrobię smutną minę, kaszlnę kilka razy, pociągnę nosem, bo katar to już mam i niewyspana jestem. Zwolnię się z zajęć pod pretekstem. Jak pomyślałam, tak zrobiłam i w te pędy po składniki! Obcasy świeżo od szewca, naprawione. Tempo miałam niczym ta pędząca z górki oponka. Potem w domu pies poczekać musiał na wyprowadzenie, szybka kawka w trakcie et voilà! Zdążyłam na czas 😉
Składniki na około 15 sztuk ( w zależności od wielkości ):
Z rodzinnego zeszytu z przepisami
- 2 – 2,5 szklanki mąki
- 2 całe jajka + żółtko
- 3 dkg świeżych drożdży lub 15 g drożdży suchych
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kefiru lub kwaśnej śmietany
- 1 łyżka masła
- smalec do smażenia
- na polewę: około 100 g czekolady i 3 łyżki śmietany oraz groszki orzechowe do posypania
- Drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj mąkę, jajka i żółtko. Wyrób ciasto.
- Następnie połącz z kefirem / śmietaną i masłem. Wyrabiaj w dalszym ciągu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 – 1 cm i wykrawaj oponki przy pomocy szklanki i kieliszka.
- Smaż oponki na rozgrzanym smalcu i odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Rozpuść czekoladę, wymieszaj ją ze śmietanę i powstałą polewą posmaruj gotowe oponki. Udekoruj groszkami. Proszę się częstować 😉
ojeju, jakie piękne. z taką posypką to bardzo chętnie, może nawet dwa? 😉
Obłędne;) ta orzechowa posypka mnie urzekła;)
oszałamiające zdjęcia ;]
ulala, jakie pyszności. Też bym poszła na wagary by je usmażyć 🙂
Dziękuję Wam za miłe komentarze 🙂 Pozdrawiam!
Piekne zdjecie.
Usciski!:-)
Jeśli Tobie Bayaderko się podoba, to jestem dumna ;)))
Pozdrawiam! 🙂
Tutaj również widze mnóstwo pieknych zdjęć 🙂 Pozdrawiam 🙂
mogę spytać jak uzyskałaś takie zdjęcia?
Nie wiem, czy o to chodzi, ale dodałam lekką teksturę 🙂