Obiad dla dwojga

Naprawdę niewiele potrzeba, aby ze zwykłego kurczaka wyczarować pyszne, aromatyczne danie. Wystarczy pokroić w ćwiartki ziemniaki, spryskać oliwą, posypać je solą i pieprzem; dodać świeży rozmaryn, a potem rozkoszować się jego wspaniałym, ziołowym zapachem, który wypełnia cały dom. Albo zupa kalafiorowa – czy musi być zawsze taka sama? Potrzebna jest tylko odrobina wyobraźni, potrzeba tylko chcieć.

Udka kurczaka pieczone z cytryną, czosnkiem i natką pietruszki*:

  • 4 udka ( podzielone na 8 kawałków )
  • 30 dkg roztopionego masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna ( nie pryskana )
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  2. Kurczaka  posmaruj przestudzonym masłem, natrzyj czosnkiem i ułóż w naczyniu skórką do góry. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  3. Pietruszkę posiekaj, zetrzyj skórkę z cytryny i wymieszaj wszystko w miseczce z solą i pieprzem.
  4. Obróć kurczaka na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.
  5. Po tym czasie znów odwróć udka i posmaruj je zawartością miseczki. Pokrój cytrynę na ćwiartki i wetknij pomiędzy fragmenty kurczaka.
  6. Piecz kolejne pół godziny lub do momentu, gdy udka zarumienią się na złoty kolor.

* porcja dwudniowa lub dla 4 osób.

*****

Ziemniaczki pieczone z rozmarynem:

  • 6 ziemniaków
  • 60 ml oliwy
  • gałązka rozmarynu*
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  1. Ziemniaki umyj, nie obieraj ze skórki, pokrój wzdłuż na ćwiartki.
  2. Ułóż je na wyłożonej pergaminem blaszce, posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem. Posyp gałązkami rozmarynu.
  3. W zależności od gatunku ziemniaków, piecz je co najmniej 45 minut w temperaturze 210°C aż będą rumiane i chrupiące.

* Świeży rozmaryn warto w całości schować do woreczka i zamrozić – będzie pod ręką na następny raz i nie straci swojego wspaniałego aromatu.

*****

Krem z kalafiora z jajkiem, szynką i serem mimolette:

  • 1/2 wcześniej ugotowanego kalafiora
  • 1 cebula
  • listki z 1 gałązki selera naciowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • dwa plasterki szynki parmeńskiej
  • dwa cienkie plasterki sera mimolette ( taki pomarańczowy )
  • sól i pieprz
  • oraz bagietka i ząbek czosnku
  1. Zagotuj 250 ml lekko posolonej wody. Dodaj posiekaną cebulę, listki selera oraz różyczki kalafiora. Gotuj około 5 – 10 minut.
  2. Dodaj śmietanę i zmiksuj zupę na gęsty krem. Dopraw do smaku.
  3. Jajka ugotuj na twardo, obierz, wystudź, a następnie zetrzyj je na tarce.
  4. Bagietkę wstaw na chwilę do piekarnika, aby ją lekko przyrumienić. Natrzyj ją ząbkiem czosnku.
  5. Podziel krem na dwie miseczki. Udekoruj jajkiem, serem i szynką. Podawaj na gorąco z grillowaną bagietką. Smacznego!

Wszystkie przepisy pochodzą z magazynu „ZESTE”

16 thoughts on “Obiad dla dwojga

  1. Uwielbiam czosnek i rozmaryn, z tego przepisu porostu czuć aromat.
    Jestem z natury wzrokowcem, potrawy oceniam najpierw oczami, potem nosem i dopiero…

    Tutejsze zdjęcia dostarczają bardzo przyjemnych doznań dla oczu, szkoda że nie pachną tak bardzo jak wyobraźnia podpowiada. Uwielbiam kolory, płytką głębię ostrości, ale najbardziej poruszają mnie takie drobne dodatki jak rozsypana sól.

    Czekam na więcej, życząc wszystkim (i sobie) smacznego.

  2. Przepis na kurczaczka i ziemniaczki znałam bardzo podobny, ale krem z kalafiora zaskoczył mnie sposobem podania 🙂 Pięknie to wszystko wygląda !

    • jeśli chodzi o krem z kalafiora – po raz kolejny kuchnia francuska mile mnie zaskoczyła ciekawym połączeniem składników, a tym samym różnych smaków. Naprawdę warto spróbować 🙂

  3. Pamiętajcie, ze nie idąc na wybory glosujecie na PO.
    Młodzi (i starzy też) zbierzmy się i głosujmy, pamiętajcie haslo tych
    wyborów to:
    Pokaż d–pę PO-PiS-owi oddaj głos swój Kukizowi – nie wybierajcie mniejszego zła, bo nic sie nie zmieni w kraju,
    wybierzcie człowieka z poza układu, ideowca. Kopiujcie
    to i wklejajcie gdzie się da, pomóżmy KUKIZOWI
    wygrac!

Don't be shy, leave a comment :)