Idzie wiosna z bakaliami!

Idzie wiosna! Ja to wiem. W Burgundii krokusy już kwitną w przydomowych ogródkach, drzewa jeszcze szare, ale już jakby coś się w nich zieleni. Za kilka dni nie będzie żadnych wątpliwości, że nadeszła 🙂

Zanim pojawią się pierwsze tegoroczne owoce, warto sięgnąć po bakalie i zrobić sobie małą owocową ucztę. Jeśli zamiast kolejnego ciasta macie ochotę na coś lżejszego – mam dla Was dwie pyszne propozycje:

Przepis na deser jogurtowo – brzoskwiniowy z bakaliami – porcja dla 2 osób

  • 2 jogurty naturalne lub greckie
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki
  • 4 daktyle suszone
  • 4 figi suszone
  • garść płatków migdałów
  • garść rodzynek
  • cukier brązowy
  1. Nałóż jogurt do 2 miseczek.
  2. Brzoskwinie osącz i pokrój na kawałki, wyłóż na jogurt.
  3. Figi i daktyle pokrój na mniejsze kawałki i posyp nimi każdy z deserów.
  4. Wyłóż resztę bakalii i posyp cukrem tak, jak lubisz.
  5. Rozkoszuj się smakiem!

Przepis na pieczone jabłka z bakaliami

  • 4 jabłka ( najlepiej renety )
  • 40 g masła
  • 4 figi suszone
  • 2 daktyle suszone
  • 2 śliwki suszone
  • 30 g rodzynek*
  • 30 g orzechów włoskich
  • 40 g migdałów w płatkach
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

* jeśli rodzynki są bardzo suche, trzeba je namoczyć we wrzącej wodzie przez kilka minut.

  1. Umyj jabłka, delikatnie usuń środek ( ogonek, pestki itd ), obierz je częściowo ze skórki.
  2. Pokrój wszystkie suszone owoce na kawałki, wymieszaj z resztą bakalii.
  3. Wysmaruj naczynie do zapiekania kawałkiem masła i na środku ułóż jabłka.
  4. Do wydrążonych dziurek nałóż bakalie, resztę rozłóż dowolnie.
  5. Na wierzchu każdego jabłka  połóż kawałek masła i posyp całość cukrem.
  6. Zapiekaj jabłka w temperaturze 200°C przez około 20 – 30 minut ( w zależności od gatunku owoców ), aż będą miękkie i skarmelizowane. Podawaj na ciepło w towarzystwie jogurtu naturalnego, lub kwaśnej śmietany.

Smacznego!

10 thoughts on “Idzie wiosna z bakaliami!

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s