Confiture de lait

Dzisiejszy poranny spacer z psem zupełnie różnił się od swojego poprzednika. Nie było jak zwykle: cicho i spokojnie. Powietrze wypełniały ciepłe promienie słońca i śpiew ptaków. Latały po błękitnym niebie hałasując, jak dzieciaki na placu zabaw. Z krzaczka na krzaczek, z krzaczka na drzewo. Wszystko zdawało się żyć bardziej intensywnie, nawet patrząc na łąkę miałam wrażenie, że coś się w niej rusza, coś pracuje z zapałem, tuż pod ziemią. Trawa zazieleniła się, a świat ruszył ze zdwojoną energią. W drodze powrotnej Homer zaczął wąchać każde źdźbło – powoli, z przymkniętymi oczami, co w jego psim języku oznacza: ” o, nie! Nie chcę jeszcze wracać do domu! „. Wiosna!

***

Dzisiaj przepis na konfiturę mleczną – przysmak z północy Francji, z Normandii. Moim zdaniem jest lepsza niż ta ze sklepu. Żałuję tylko, że zrobiłam ją z 500 ml mleka – stanowczo za mała porcja! Musieliśmy się powstrzymywać przed zjedzeniem jej od razu, w całości, gdyż każda kolejna łyżeczka smakowała lepiej od poprzedniej. Wkrótce wypróbuję troszkę inny przepis, tym razem na pewno z 1 litra mleka, bo jestem pewna, że ten mały słoiczek nie zagości długo w naszych skromnych progach. Naprawdę polecam!

Składniki na około 300 ml konfitury:

  • 250 g cukru pudru
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku
  1. Zagotuj mleko z cukrem i wanilią.
  2. Zmniejsz ogień i gotuj powoli przez 1,5 do 2 godzin, mieszając drewnianą łyżką mniej więcej co 10 minut.
  3. Kiedy konfitura będzie odpowiednio gęsta (jak budyń), zdejmij ją z ognia i przełóż do słoiczka ( pamiętaj, że po wystygnięciu konfitura jeszcze bardziej zgęstnieje ).
  4. Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  5. Konfiturę można jeść ze słodkim pieczywem, naleśnikami, lub samą. Można nią przekładać ciasta, ciasteczka. W lodówce można ją przechowywać przez tydzień. Smacznego!

Przepis z bloga pure gourmandise

28 thoughts on “Confiture de lait

  1. Nawet psy czuja wiosne w powietrzu 🙂
    Przepiekne zdjecia. Takiej konfitury jeszcze nie jadlam, ale z twoimi instrukcjami powinnam sobie poradzic z jej przygotowaniem.

  2. O raaany, ale to musi być dobre. Wszystkie proste francuskie wynalazki okazują się pyszne. Obiecuję (sobie i Tobie), że zrobię 😉
    PS. A co do zwierzaków czujących wiosnę – mój kot już żyje w nowej porze roku – zrzuca z siebie tony futra i harcuje jak szalony. One wiedzą, że to już 🙂

  3. Aaaaa, ratunku! Zobaczyłam i w sposób absolutnie niekontrolowany się zaśliniłam, bo uwielbiam wszystko co choćby stało w pobliżu toffi
    Ależ się nade mną pastwisz publikując tak apetyczne zdjęcia! Wstydź się!
    😉

  4. Maggie – na pewno sobie poradzisz 🙂 Dziękuję za odwiedziny u mnie, ja obserwuję Twoje posty, podziwiam Ciebie i Twoją pracowitość w kuchni, ale niestety, nie wiem dlaczego, nie mogę komentować jako wordpress 😦

    Onionchoco – trzymam Cię za słowo 😉 Mój pies niestety też już zaczyna się lenić ze zdwojoną siłą, chociaż swoje białe igiełki to on zostawia przez caluśki rok, także mam co robić w domu…

    Centko – He he he, a Ty to niby się nie pastwisz publikując takie czekoladowe ( i nie tylko ) pyszności?! 😉

    Pozdrawiam!!!

    • Zrobiłam wczoraj! Dałam 1/3 laski wanilii zamiast wanilii w proszku. Pycha, ale jedno trzeba przyznać – jest to najsłodsza rzecz, jaką w życiu jadłam :)))
      Dla łasuchów idealne.
      Wpisuję do przepisowego notatnika. Dzięki!

      • Aż tak słodka? Dla mnie była przesłodka w trakcie gotowania, ale potem jakoś mniej, kiedy wystygła 🙂 Może następny przepis będzie lepszy 🙂
        Cieszę się, że zrobiłaś, pozdrawiam!

  5. Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam. Powiem jednak tyle, że piękne są Twoje zdjęcia, zachwycają i uwielbiam tu zaglądać 🙂

  6. dziś zrobiłam (z połowy składników, bo tylko na moją skromną osobę i bałam się, że mogę coś popsuć), ale wyszła znakomita! dodałam trochę więcej wanilii i aromat snuł się w całej kuchni! wielkie dzięki za przepis!

  7. Pingback: confiture de lait | Ticounderconstruction

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s