Rosół

Jednym z sekretów dobrego rosołu jest czas. Być może dlatego jest to tradycyjna, niedzielna zupa w wielu polskich domach. Wydawać by się mogło, że to żadna filozofia ugotować ten zwyczajny wywar mięsno – warzywny. Nic podobnego! Jadłam już wiele rosołów i każdy smakował inaczej. Rosół ma swój charakter, podobnie jak każdy dom – swój własny, niepowtarzalny zapach.

Domownicy powoli przecierają oczy, budzą się przy porannej kawie, ziewają, podczas gdy on spokojnie już pyrka sobie na wolnym ogniu. Jego drugim sekretem są mięsa różnych gatunków ( również podroby, np serca drobiowe ) oraz duuużo świeżych warzyw i ziół. I makaron, najlepiej ten domowy.

W moim domu jedliśmy zazwyczaj rosół z makaronem wycinanym pieczołowicie z okrągłych, zgrabnych placków ciasta ( do dziś nie opanowałam jeszcze tej sztuki ), ale też z gotowaną fasolą lub kaszą manną. Na drugi dzień z lanymi kluseczkami, o ile rosół nie przeistaczał się w pomidorówkę, moją ulubioną.

Składniki:

  • mięso drobiowe: najlepiej z kury rosołowej, może być również kawałek kaczki czy indyka
  • mięso wołowe: szponder, antrykot lub pręga
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • gałązka selera naciowego
  • połowa pora
  • korzeń pietruszki oraz natka
  • liść kapusty włoskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • pieprz i sól
  • ewentualnie szczypta kurkumy, lubczyk
  • natka pietruszki i / lub świeży tymianek do dekoracji
  1. Mięso ( w sumie około 1 kg mięsa na około 3 litry rosołu ) umyj, przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Kiedy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i zbierz szumowiny*. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu.
  2. W tym czasie obierz warzywa i podpiecz cebulę.
  3. Mniej więcej po godzinie wrzuć do rosołu wszystkie warzywa i przyprawy**. Gotuj kolejne 2 godziny. Pod koniec sprawdź smak, ewentualnie dopraw.
  4. Podawaj gorący rosół z makaronem, posypany natką pietruszki i tymiankiem. Smacznego!

* jest to bardzo ważna czynność! Należy bacznie obserwować, kiedy rosół zacznie się gotować – wtedy trzeba zmniejszyć ogień, a następnie łyżką dokładnie zebrać powstałą szarą pianę. Dzięki temu rosół będzie czysty i klarowny.

** natkę pietruszki i lubczyk można wcześniej związać nitką

8 thoughts on “Rosół

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s