Leczo z dodatkami

Lubimy leczo, oj bardzo lubimy! Lubimy je wzbogacać różnymi warzywami, trzymając się jednak jego węgierskiego charakteru. Tym razem w garze wylądowała cukinia i oberżyna, a i pyszna kiełbaska rzecz jasna, co by potrawa nie była zbyt jałowa. Najlepsze leczo jest z pysznych, dojrzałych pomidorów i mięsistej papryki, jednak na takie rarytasy musimy jeszcze trochę poczekać. Tymczasem świat pięknieje na naszych oczach:

Leczo z kiełbasą, oberżyną i cukinią

porcja dla 6 osób

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 500 g wędzonej kiełbasy wieprzowej
  • 2 papryki ( czerwona i żółta )
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia oberżyna
  • pieprz i sól
  • papryka ostra i słodka ( około pół łyżeczki każdej )
  • łyżka oleju
  1. Pomidory opłukaj, natnij skórkę na górze „w krzyżyk” i zalej wrzątkiem. Następnie wstaw do zimnej wody, a potem obierz je ze skórki. Pokrój na ćwiartki, wycinając jednocześnie twardą część.
  2. Paprykę również obierz ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw. Usuń biały środek i nasiona, a następnie pokrój ją w kostkę.
  3. Cebulę pokrój w paseczki, a kiełbasę w „półkrążki”.
  4. W dużym garnku ( około 4 l ), na odrobinie oleju odsmaż kiełbasę, aż wytopi się z niej tłuszcz. Potem dodaj cebulę i zeszklij ją. Możesz odlać nadmiar tłuszczu.
  5. Do garnka z kiełbasą wrzuć ćwiartki pomidorów i paprykę. Przykryj i duś na małym ogniu.
  6. Dodaj oberżynę pokrojoną w kostkę. Przypraw do smaku.
  7. Po około 30 minutach wrzuć cukinię ( również w kostkę ) i gotuj kolejne 5 minut. Cukinia powinna być miękka, lecz nie rozgotowana.
  8. Leczo podawaj na gorąco z pieczywem. Smacznego!

Reklamy

6 thoughts on “Leczo z dodatkami

  1. Robilam ostatnio podobny jednogar, tyle, ze ostrzejszy, rodem z Luizjany. Takie dania bardzo lubie, zwlaszcza jesienia i zima. Od weekendu znow chlodno, wiec kto wie, moze jeszcze zdaze przygotowac takie leczo, zanim przyjdzie lato 🙂

  2. Zobaczyłam to leczo i się zakochałam. Byle dotrwać do następnego weekendu i zagości u mnie w domu 🙂

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s