Na Wielkanoc – Cytrynowy sernik z bratkami

Ja nie czekałam do Wielkanocy, aby zjeść kawałek pysznego sernika. Może i Wy zdążycie go przygotować przed Świętami. Sernik jest prosty w wykonaniu, bez pieczenia i jak najbardziej „na czasie” – udekorowany jadalnymi kwiatuszkami, jajeczkami z białej czekolady i skórką startą z cytryny.

Jeśli postanowicie wykorzystać kwiaty w swojej kuchni, musicie pamiętać, aby były to jadalne gatunki – np. bratek polny ( fiołek trójbarwny ), nagietek czy nasturcja. Bardzo ważne, by pochodziły one z wiadomego źródła: aby rosły z dala od wszelkich zanieczyszczeń i nie były nigdy pryskane! Najlepiej więc zasiać je samemu w doniczce – w domu, na balkonie lub przydomowym ogródku. W niektórych sklepach we Francji  jadalne kwiaty są dostępne, sprzedawane w małych foliowych opakowaniach, albo w doniczkach ze specjalnym oznakowaniem. Uważajcie, bo używanie jadalnych kwiatów w kuchni uzależnia! ( w pozytywnym sensie oczywiście 🙂 Ja z pewnością będę je wykorzystywać częściej – do deserów, sałatek, albo zatopione w kostce lodu.

Sernik cytrynowy bez pieczenia

  • 250 g herbatników maślanych
  • 125 g lekko solonego masła
  • 300 g twarogu
  • puszka ( 395 g ) mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 cytryny bio
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 folie żelatyny
  • do dekoracji: kilka czekoladowych jajeczek i bratki
  1. Folie żelatyny zalej zimną wodą.
  2. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem.
  3. Formę z odpinanym dnem ( około 25 cm średnicy ) wysmaruj masłem i wyłóż na dno herbatniki. Wyrównaj powierzchnię przy pomocy np. szklanki, dociskając dość mocno. Schowaj na chwilę do lodówki.
  4. Zetrzyj skórkę z cytryn, najlepiej przy pomocy specjalnego nożyka. Połowę odłóż do miseczki i przykryj folią. Wyciśnij sok z połowy cytryny.
  5. Podgrzej sok i rozpuść w nim namoczoną żelatynę.
  6. W misce wymieszaj ser wlewająć stopniowo mleko skondensowane, dodaj ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny oraz sok z żelatyną. Mieszaj, aż masa zgęstnieje, a następnie wyłóż ją na herbatnki.
  7. Schowaj ciasto na całą noc do lodówki, przed podaniem udekoruj resztą skórki z cytryny i kwiatuszkami. Smacznego!

Przepis, z kilkoma moimi zmianami, pochodzi z magazynu „Zeste”

Przepis bierze udział w akcji Klub Kwiatożerców 2012

11 thoughts on “Na Wielkanoc – Cytrynowy sernik z bratkami

  1. Prześliczny serniczek!
    Oj, prawda, prawda, jedzenie kwiatków bardzo uzależnia 😀
    Już dodałam do Kwiatowego Podsumowania:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    P.S. Coś nie tak poszło z banerem:(

  2. Piękny ten Twój sernik. Ja będę piekła, bo zawsze piekę , pewnie w piątek jak wrócę do domu 🙂

    Kwiaty to piękny akcent, uwielbiam dekoracje tortu wykonane z kwiatów. Podsumowując kocham kwiaty, ale to już tak na marginesie 🙂 … a szczególnie pięknie wyglądają w kostkach lodu ( nie tylko kwiaty bo mięta, maliny, truskawki itp. też ) .

  3. Dziękuję Wam za miłe słowa 🙂
    Ja z kolei zjadłabym taki prawdziwy polski sernik z 3 razy mielonego białego sera… We Francji są pyszne sery, ale takiego prawdziwego twarogu nie spotkałam.
    A co do patery – niestety nie posiadam żadnej, więc wykorzystałam świecznik jako podstawkę pod spód blachy 😀
    Pozdrowienia!!! 🙂

    • Ja właśnie taki sernik robię, a ile przy tym pracy … 🙂

      A co do „patery” – liczy się pomysł ! Świetny !!!

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s