Ciasto z jabłkami, migdałami i kardamonem

Padać zaczęło w poniedziałek. Siedzimy w naszym mieszkaniu, prawie na szczycie wzgórza S. Tuż nad dachami płyną sobie chmury. Jest sennie, wszystko toczy się wolno, w poświątecznym tempie. Tak ma być przez następne 7 dni. Oglądamy kolejne odcinki serialu „Lost”, jeden za drugim. Pies śpi pod kocem na naszej kanapie. Wyjadamy czekoladowe jajeczka, pomarańcze, sok przelewa się przez palce. Mamy ochotę na coś innego. Zostało jeszcze kilka jabłek…

Ciasto jest kruchutkie, lekkie i pięknie pachnie . Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe” Wyd. Prószyński Media. W oryginale – z wiśniowym nadzieniem. Ja zmieniłam na małżeństwo idealne: jabłka z kardamonem.

~ * ~

Ciasto jabłkowe z kardamonem

Ciasto:

18 dkg przesianej mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
8 dkg masła
2 – 3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
garść bułki tartej

Nadzienie z jabłek:

4 średnie jabłka
1/4 szklanki plus 3 łyżki cukru
pół szklanki płatków migdałów
płaska łyżeczka kardamonu w proszku
3 dkg masła
szczypta soli

  1. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj, na środku zrób wgłębienie.
  2. Dodaj żółtka, masło pokrojone w kawałki i zimną wodę. Zagnieć ciasto, dodając na początku do żółtek i masła trochę mąki. Ciasto powinno być miękkie i jednolite.
  3. Wyrobione ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na placek grubości 5 mm. Przełóż go na blachę i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
  4. W tym czasie obierz jabłka i pokrój je w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj w misce z 1/4 szklanki cukru, kardamonem, migdałami i szczyptą soli.
  5. Wierzch ciasta posyp bułką tartą i wyłóż nadzienie z jabłek, pozostawiając brzegi szerokości 5 – 6 cm. Na owocach rozłóż kawałki masła.
  6. Brzegi ciasta posmaruj z dwóch stron białkiem i zawiń do środka. Posyp ciasto resztą cukru ( 3 łyżkami ).
  7. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Reklamy

14 thoughts on “Ciasto z jabłkami, migdałami i kardamonem

  1. O, wygląda prawie jak moja galeta, ale po przepisie widzę, że efekt końcowy trochę inny. Nie wątpię, że pyszny.
    Pozdrawiam poświątecznie 🙂

    • W „Lost” sie pogubilam i w efekcie przestalam ogladac. A ciasto mnie zachwycilo. Takie rustykalne, domowe, piekne.

  2. Pierwszy akapit = niebo. Pięknie to brzmi wszystko, tak spokojnie, smacznie i ciepło. A ja muszę zakuwać… Ciasto pyszne. Podobają mi się te pozawijane boki, już któryś raz się z takimi spotykam.

  3. Dziękuję Wam za te miłe komentarze 🙂 Ciasto jest warte wypróbowania – naprawdę kruchutkie i smaczne. Ja z pewnością wypróbuję jeszcze inne nadzienia. A co do „Lost” – jeszcze na razie kojarzę, ale z moją sklerozą nigdy nie wiadomo ile pociągnę ;)))

  4. pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, to fakt.
    ale niezmienne jest to, że Twoje ciasto wygląda oszałamiająco.
    i z pewnością cudownie wpływa na nastrój. pięknie wygląda.
    bardzo rustykalnie i domowo.

    • Właśnie w taką pogodę jest najbardziej domowo – w domu pachnie ciepłym ciastem, a na dworze wszystko się zieleni i kilka razy na dzień widać tęczę. Pozdrawiam 🙂

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s